StoryEditorOCM
4 kantuna‘LIDRANO‘ U SUDNICI

Pupiću Bakraču tresle se ruke na suđenju za prijetnju Bori Mršiću: ‘Ne morate se bojati, to je bila pjesmica‘. Bivši šef krima svjedočio dva sata!

Piše Božana Sviličić
4. ožujka 2024. - 18:23

- Zar ćemo ovdje o književnosti?! Valjda bi trebali razglabati je li to pjesma ili proza?- snebivala se zastupnica Općinskog državnog odvjetništva u Zadru Katarina Sladić u ponedjeljak nakon što je županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač, kojem se na Općinskom sudu u Zadru sudi zbog prijetnje bivšem načelniku krim Odjela PU zadarske Bori Mršiću, na suđenju rekao kako on Mršiću nije prijetio već mu je napisao – pjesmicu. Na sudu je pokušao to i objasniti, ali ga nitko nije shvatio.

- ‘Boro zar si moro /Iz ovog nećeš izać skoro./ Reckati ćemo te sporo./ Biti će baš ono, bolno‘ - objavio je uz Mršićevu fotografiju 9. ožujka 2023. godine na svom javno dostupnom profilu na društvenoj mreži Facebook. Uz to je objavio i poveznicu na članak s portala zadardanas.com.

Kako ipak nije uzelo u obzir da je riječ o ‘pjesmici‘, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru optužilo je Bakrača za prijetnju službenoj osobi što je počinio s ciljem da Mršića uplaši i uznemiri, nezadovoljan njegovim ranijim policijskim postupanjem. Objavu je stavio na dan kad je počelo suđenje njegovoj stranačkoj kolegici Marjani Botić u tužbi za klevetu koju je protiv nje također podnio Bore Mršić.

Da je riječ ‘o bezopasnoj pjesmici, a ne ozbiljnoj prozi‘, Pupić Bakrač je sudu pokušao objasniti u više navrata, a nakon Mršićeva dvosatnog svjedočenja više u to nije bio ni sam siguran.

Vidno zajapuren, dok su mu se tresle ruke, s papira na kojem je zapisivao opaske, pokušao je opisati sudu kako je on bezopasan čovjek koji nikom ne želi nauditi. Prije toga je zaradio opomenu sutkinje Ksenije Bratković jer je krenuo davati primjedbe Mršićevom iskazu prije pitanja zastupnice optužbe, što je suprotno pravilniku.

- Okrivljenik Marko Pupić Bakrač, ja ovdje vodim raspravu - upozorila ga je sutkinja, nakon čega je Mršić na pitanje zastupnice optužbe rekao kako ne poznaje ni Pupića Bakrača ni Marjanu Botić

Pupić Bakrač mu je nakon toga rekao kako ga se ne treba bojati, te da mu je sam Igor Musap rekao da je on specijalac, padobranac i snajperist i da se nikog ne boji.

- Ja sam potpuno bezopasan čovjek, evo da smirim čovika ovdi. Odakle ste vi iščitali iz pjesmice da ću vas ja rezati i znate li razliku između riječi reckati, zarezivati i rezati - pitao je Mršića pokušavajući razblažiti mučnu situaciju koja je nastala u sudnici nakon svjedočenja bivšeg načelnika zadarskog krima koji je na njegovo pitanje odgovorio da je prijetnju iščitao iz njegove prijeteće poruke.

- Sa svim tim radnjama može se proizvesti ista stvar. To je meni reckanje, zarezivanje... Ubit ćemo ti sina...Najprije prema djeci, da patiš, trpiš bol, između ostalog. Sve tu stoji – rekao je Mršić. Naglasio je kako je prijetnju morao prijaviti po službenoj dužnosti, a i činjenice da je Pupić Bakrač u vezi s opasnim osobama.

- S obzirom na posao koji sam obavljao i obavljam raspolažem s iznimno velikim brojem operativnih informacija i dobro mi je poznato da je Bakrač kako na društvenim mrežama i privatno dobar s osobama prema kojima je policija provela kriminalistička istraživanja koja su rezultirala podnošenjem kaznenih prijava. Znam da oni mene krive za svoju sudbinu, znam da su vrlo opasni. Neki su osumnjičeni za teška kaznena djela s elementima nasilja. Operativno znam da su raspolagali, raspolažu i da im je dostupno oružje kakvo god oni požele. Vidim da ti određeni ljudi prate i lajkaju njegove objave u odnosu na mene odobravaju ih. To su, međutum, operativna saznanja i ja ih ovdje neću iznositi. Isto tako nikada u životu tako nešto neću ispovijedati Marku Pupiću Bakraču – rekao je Mršić nakon što ga je Pupić Bakrač pitao da mu kaže koje su to osobe iz krim miljea s kojima se druži.

Mršić je rekao kako se osjeća kao da je Pupić Bakrač svojim prijetnjama i objavama na njega postavio metu, a isto tako i na članove njegove obitelji.

- On tim prijetnjama poziva svakoga u gradu i županiji tko na bilo koji način nije zadovoljan s radom policije i tko misli da sam ja kriv što je netko dobio kaznenu prijavu da može slobodno, kada me vidi, prema meni učiniti bilo kakvo zlo. Pregaziti me autom, kamenovati, izbosti nožem, pucati u mene i moju djecu i napraviti bilo što, jer na to ima pravo - opisao je Mršić, te dodao kako je ta prijetnja isključivo vezana za obavljanje njegovog posla kao policajca.

- Uvjeren sam da će Marko Pupić Bakrač počiniti teško zlo na moju štetu. To je jedini razlog sto sam podnio kaznenu prijavu i tražim zaštitu za moju obitelj.  Znajući za sve ovo što je poduzimao prije na moju štetu jasno mi je da je on u stanju te prijetnje i izvršiti. Uz to, on je vrlo moćna osoba iz društveno političkog i javnog života, osiljen sa svojim društveno političkim i materijalnim statusom, a ohrabren činjenicom da je u postupku za prijetnju zadarskom županu Božidaru Longinu nepravomoćno oslobođen. Što tek ja mogu očekivati kao obični policijski službenik? - rekao je Mršić

Posvjedočio je kako Pupić Bakrač posljednjih nešto više od tri godine na njegovu štetu na vrlo perfidan i podao način vrši kontinuirano nasilje. Pri tome prema njemu iskazuje iznimnu mržnju objavljujući sve to na svojim društvenim mrežama, aplikacijama, za govornicom županijske skupštine, kroz priopćenja i tiskovne konferencije, te mu imputira kaznena djela, što je kulminiralo objavljivanjem vrlo ozbiljne prijetnje u noći između 9. i 10. ožujka 2023. kada je, između ostalog, najavio da će prema njemu i bliskim mu osobama počiniti nekakvo zlo.

- Kada će on i ili netko od njegovih to počiniti ja ne znam. Iste noći objavio je još jednu objavu, vrlo strašnu, a koju nismo provlačili kroz ovaj spis, a to je da mene čeka mjesto na Ugljanu. Izravno me okrivio da sam mu ‘spakirao‘ kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnje prema zadarskom županu Božidaru Longinu i da sam ja organizirao upad, kako je on to naveo, šestorice policajaca u njegov dom u šest ujutro, pretragu njegovog doma i njegovo uhićenje. Krajem 2022. godine Služba kriminalističke policije PU zadarske odradila je prijavu župana zadarske županije protiv Pupića Bakrača, a koju je državno odvjetništvo okvalificiralo kao prijetnju. Tada su policijski službenici odradili sve zakonom propisane radnje isključivo u koordinaciji s državnim odvjetništvom, a kao rukovoditelj sam, mogu najiskrenije reći, to površno pratio. Samog tijeka sadržaja i svih radnji se niti ne sjećam jer  takvo kazneno djelo niti ne zaslužuje moj potpuni angažman već se to prepušta nadležnom odjelu, odnosno voditelju odjela - ispričao je bivši načelnik krima.

Pojasnio je kako ga je nekoliko dana nakon toga Bakrač kroz svoja priopćenja prozvao za to kriminalističko istraživanje, te je  javnost upoznao s mjestima njegovog kretanja.

- Nastavio je s činjenjem prije spomenutih različitih kaznenih djela na moju štetu. Tako u jednoj komunikaciji s mojim prijateljem, a zajedničkim poznanikom Igorom Musapom, razmjenjuje‘ whatsupp‘ komunikaciju u kojem se Igoru Musapu pokušava ispričati za nekakvu izmišljenu koruptivnu aferu, a u kojoj navodi: ‘Pozdravi Mršića koji mi je organizirao upad policije‘,  pri čemu mu se ispričava: ‘Igore oprosti ja tebe ne bih prozivao da nisi prijatelj s Borom Mršićem‘ - rekao je Mršić.

- Znao sam da tu prijetnju moram prijaviti i moram prvenstveno zaštiti svoju obitelj, suprugu i dvoje djece. Sve sam poduzeo da za te prijetnje oni ne saznaju kako ih to ne bi uznemirilo i ustrašilo i kako bi djeca mogla nesmetano izvršavati školske obaveze. Nažalost, u tome nisam uspio. Od tog dana do danas moj život se u potpunosti promijenio - rekao je.

Dodao je kako mu je Pupić Bakrač nakon sporne objave i kaznene prijave opet uputio prijeteću poruku.

- Točnog sadržaja se ne mogu sjetiti, ali znam da su u toj poruci bile sadržane riječi: ‘Milicajče sklon kriminalnim radnjama dok je moja noga na tvom vratu nećes se izvući, zato tapkaj dok ti je vrijeme!‘.

- Jasno mi je da se radi o vrlo ozbiljnoj prijetnji a i zakonska mi je obaveza to prijaviti - posvjedočio je.

Pupić Bakrač mu je prigovorio da ne može govoriti da je moćan kada je kao oporbeni vijećnik progonjen u deset sudskih postupaka, od kojih je u osam oslobođen.

- Sam sam se branio, sam sam se oslobodio. Meni su bombe bacali -. rekao je Bakrač više puta tražeći da se u spis dostavi njegova cjelokupna dokumentacija razgovora s Igorom Musapom.

- Policija je to izuzela. Eto vam to pa čitajte, jer ovo je izvučeno iz konteksta – rekao je tužiteljici.

Iako je taj dan trebala biti saslušana i Pupićeva stranačka kolegica Marjana Botić, sutkinja Ksenija Bratković odgodila je njezino saslušanje za 15. travnja što je Botić prokomentirala riječima: ‘Nema problema, samo da završi ova uzaludnost‘. 

Sutkinja ju je na to zamolila da se ‘suzdrži od komentara‘.

25. travanj 2024 22:21