StoryEditorOCM
ĐiradaNOVO IZDANJE

18. Festival tolerancije održava se ovaj tjedan na tri lokacije u Zadru, očekuje vas bogat program

Piše Zadarski.hr
23. rujna 2024. - 14:04

U susret novom izdanju Festivala tolerancije koji će se sljedeći tjedan od 26. - 29. rujna održati premijerno u Zadru, u II PALAČE - Providurovoj i Kneževoj te u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar objavljen je detaljan program i satnica za sve tri lokacije održavanja festivala.

Festival počinje već u 10:00 u četvtak 26. rujna programom Edukacijsko jutro u Polivalentnoj dvorani Providurove palače te ima za cilj educirati mlade o tragediji Holokausta na njima razumljiv način. Nakon filma Jedan život (One life), učenici će imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, Vesne Domany Hardy, a program se odvija u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj.

Protokol svečanog otvorenja predviđen je isti dan u četvrtak 26. rujna u 19:30 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru gdje će publiku i goste pozdraviti gradonačelnik grada Zadra i predstavnik generalnog pokrovitelja festivala, dr. Branko Dukić, zatim predstavnici organizatora: direktorica udruge Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba Nataša Popović i voditelj Centra nezavisne kulture (Kino Zona) iz Zadra Andrej Fric, te selektori filmskog programa Snježana Tribuson, Boško Picula i programska voditeljica Dina Pokrajac.

U 20:00 festival započinje projekcijom filma Ljubavi (Loveable, 2024.) redateljice Lilje Ingolfsdottir iz Norveške, koji je na festivalu u Karlovym Varyma dobio posebnu nagradu žirija i nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje.

PROVIDUROVA PALAČA:

Kroz sljedeće dane festivala (petak 27.09., subotu 28.09. i nedjelju 29.09.) u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u 11:00 počinju edukacijski programi za djecu i mlade koji počinju s filmovima te se nastavljaju raspravama koje su tematski vezani na filmove. Poslijepodne od 18:30 program se usmjerava na filmove koje prate Tolerance Talk rasprave uz relevantne stručnjake. U raspravama sudjeluje i publika, kao važan faktor u kreiranju javnog mijenja, kroz poticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva. Ove godine pokrećemo teme Integracije izbjeglica i prevencije vršnjačkog nasilja.

Među filmovima koje će publika moći pogledati u Providurovoj palači su za Oscara nominirani filmovi Crven, bijeli, plavi (Red, White and Blue) o pitanju pobačaja, Abeceda zabrane knjiga (ABC’s of Book Banning) o izbacivanju pojedinih naslova iz knjižnica, U Retrovizoru (In The Rearview) o izbjeglicama, Sestrinstvo (Sisterhood), film koji potiče temu prevencije vršnjačkog nasilja, dokumentarac o institucionalnom zlostavljanju djece nagrađen na Sundance Film Festivalu Šećerna trska (Sugarcane) i drugi naslovi vrijedni gledanja.

KNEŽEVA PALAČA:

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači tijekom petka i subote prikazivat će se favoriti publike poput animiranog filma koji je oduševio publiku na Festivalu u Annecyju Memoari jednog puža (Memoir of a Snail) te, primjerice, s pet francuskih nagrada César nagrađena znanstveno-fantastična alegorija Životinjsko kraljevstvo (Animal Kingdom) ali i kompleksna drama Proljeće, jesen (December May) u kojoj briljiraju oskarovke Natalie Portman i Julianne Moore. Festival u nedjelju donosi i britanski film U nepoznatu zemlju (To a Land Unknown) o palestinskim izbjeglicama na njihovom teškom putu u nepoznato te film 999 - Zaboravljene djevojke (999 The Forgotten Girls) koji donosi priču iz ženske perspektive o 999 djevojaka u prvom vlaku za Auschwitz. Uz kratke i efektne hrvatske filmove Žarko, razmazit‘ ćeš dite i Niska trava prikazuje se i film U tranzitu (In Transit), o migrantima na njihovom putovanju i neizvjesnoj budućnosti.

U multimedijalnoj dvorani u Kneževoj dvorani od 17:00 u subotu (28.09.) i nedjelju (29.09.) odvijat će se Festival Market - program posvećen drugim filmskim festivalima, povezivanju i razmjeni mišljenja. Predstavit će se inovativni danski filmski festival za edukacije Salaam Film Festival te jedan od najmlađih, izuzetno uspješnih domaćih festivala, RAFF - Rab film festival.

Kao novitet uvodi se i nagrada publike za najbolji film festivala, tako će svi posjetitelji imati mogućnost odabrati svojeg favorita među sjajnim filmovima.

Ponosni smo što možemo predstaviti ovaj festival kao platformu za dijalog, kritičko mišljenje i jačanje zajednice. Borba za ljudska prava je globalno putovanje—putovanje koje ovdje, u Zadru, s bogatom poviješću otpornosti i otvorenosti prema svijetu, snažno odjekuje. Pripremili smo program koji odražava raznolikost ljudskog iskustva. U četiri festivalska dana predstavljamo vam filmove, Tolerance Talk rasprave, edukacijske programe i Festival Market. Svi segmenti zajedno imaju transformativnu moć koja povezuje kulture i epohe, povezujući nas i podsjećajući nas na zajedničku prošlost, sadašnjost, na humanost i na toleranciju – istaknuli su organizatori festivala Nataša Popović i Andrej Fric.

 

Cijeli filmski program i detaljnu satnicu 18. Festivala tolerancije možete pronaći na ovoj poveznici

Za one koji prvi put dolaze na Festival, vrijedi istaknuti da je Festival namijenjen svim generacijama i svi programi su besplatni za publiku i posjetitelje. Sve detalje o filmovima i programima možete pronaći na službenoj stranici i društvenim mrežama festivala.

Generalni pokrovitelj festivala je Grad Zadar. Partneri festivala su: UNHCR Hrvatska, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Maraska d.d.

23. rujan 2024 14:05