StoryEditorOCM
ĐiradaISPRIČAT ĆU TI PRIČU

Arheološki muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“

Piše I. I.
21. lipnja 2024. - 22:57

Arheološki muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“  hommage izložbi „Ispričat ću ti priču“ u srijedu s početkom u 19:30 u Arheološkom muzeju Zadar.

Izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“  svojevrsni je hommage izložbi „Ispričat ću ti priču“ koja je od 2016. do 2024. gostovala u dvadeset gradova diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Pri postavljanju u različitim muzejskim i galerijskim prostorima izložba je doživljavala transformacije.

Zbog interesa drugih muzeja koji su željeli ugostiti izložbu „Ispričat ću ti priču“, ona je, u odnosu na prvo postavljanje u Arheološkom muzeju Zadar 2015. godine obogaćena sa 130 reprezentativnih grobnih priloga od stakla, keramike, jantara, zlata, bjelokosti itd. te kopijama nadgrobnih ploča. Uz audio-zapis izložbi je dodan i kratki film o arheološkim istraživanjima dijela antičke nekropole u Zadru te fotografije izloženog materijala. Takav novi postav izložbe upotpunio je i prošireni katalog.

Zašto izložba o izložbi?

Jedan je od razloga što prošireni postav izložbe „Ispričat ću ti priču“ nikad nije bio prezentiran u Arheološkom muzeju Zadar, odnosno zadarskoj javnosti. Nadalje, gostujući u drugim gradovima, postav izložbe prilagođavao se prostorima i nadopunjavao prezentacijom antičkog groba iz fundusa muzeja domaćina.

Okosnicu izložbe „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“ činit će prošireni postav izložbe „Ispričat ću ti priču“, a s pomoću plakata bit će predstavljeni svi muzeji i gradovi domaćini u kojima je ona gostovala. Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva te u kolikoj su se mjeri  oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije, Mezije.

Naravno, bilo je gostovanja i u muzejima koji u svom fundusu nemaju antičke grobove, ali i oni donose svoju priču jer u vremenu vladavine careva od Augusta do Konstantina, pa i dalje, svagdje se rađalo, živjelo, radilo, gradilo, trgovalo, robovalo i, naposljetku, umiralo.

Stoga neka izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“ bude poticaj za buduću međumuzejsku suradnju u sklopu koje bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću istraživači nekropola na kojima se pokapalo autohtono i pridošlo stanovništvo u razdoblju od 1. st. prije Krista do 5. st. poslije Krista.

26. lipanj 2024 01:29