StoryEditorOCM
ĐiradaKULTURNO DOBRO

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrice

Piše Božana Sviličić
30. kolovoza 2024. - 17:04

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrice. Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Namijenjene su građanstvu i održat će se u terminu od četvrtka, 26. rujna do srijede, 30. listopada. Prilikom prijave potrebno je navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi se kandidati mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter. U ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u Jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki, kao vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Radionice ukrasnog veza jezerske ogrice započinju upoznavanjem s ukrasom i izgledom jezerske ogrice. Voditelj će upoznati polaznike s izgledom ogrice, kako su uklopljene u nošnju u dijelu oko vrata. U kratkom uvodu polaznici će upoznati i povijesti ogrica te s njihovom upotrebom nekad i danas u svrhu folklora i očuvanja tradicije jezerskog kraja. Nakon toga polaznici će prema uputama voditelja krenuti u izradu ogrice. Ogrica se veze na pamučnoj traci svilenim koncem i staklenim perlicama. Perlice se nižu na iglu i jedna po jedna ušivaju prema izabranom motivu. Pri izradi je važno paziti na određeni broj i boju perlica kojom će biti izgrađen motiv.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 092 291 69 95

 

image

Radionice izrade jezerske ogrice

/Slobodna Dalmacija
image

Radionice izrade jezerske ogrice

/Slobodna Dalmacija
image

Radionice izrade jezerske ogrice

/Slobodna Dalmacija
image

Radionice izrade jezerske ogrice

/Slobodna Dalmacija
image

Radionice izrade jezerske ogrice

/Slobodna Dalmacija
image

Radionice izrade jezerske ogrice

/Slobodna Dalmacija
22. rujan 2024 05:23