StoryEditorOCM
ĐiradaKREĆE IZ HRVATSKE

Hokiichi Hanawa-World Movie Movement u Biogradu i Zadru: upoznajte filmsku ekipu i pogledajte modnu reviju o očuvanju japanskoga blaga

Piše Zadarski.hr
14. lipnja 2024. - 08:55

Upoznajte japansku filmsku ekipu i pogledajte modnu reviju te dokumentarni film o nevjerojatnoj predanosti, viziji i volji u očuvanju japanskoga blaga u okviru programa Hokiichi Hanawa-World Movie Movement koji će se od 16. do 26. lipnja održati u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Biogradu, Zadru i Dubrovniku. 

Domaćoj publici nudi se sve više programa i događanja kulturne razmjene s Japanom, poput koncerata, izložbi tradicionalnih umjetnosti i demonstracija borilačkih vještina, a odnedavno i filmskog festivala. U organizaciji Japan Croatia Society od 2021. godine u Japanu se održava Croatia Film Festival koji promovira recentna hrvatska filmska ostvarenja. Festival je prepoznat kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu veleposlanstava obiju država. Povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, u studenom 2023. godine je održan i 1. Japanski filmski festival u okviru kojeg je u Hrvatskoj premijerno prikazano šest japanskih filmova. Festival je otvoren dokumentarnim filmom Simpatične duše - biografija Hokiichija Hanawe (5. svibnja 1746. – 12. rujna 1821.) redatelja Masato Osata. Film priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao mnogobrojne japanske mitove i legende te angažirao ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture. Najdugovječniji japanski car – Hirohito – simbol  napretka i demokratizacije svoga naroda, smatrao je rad Hanawa Hokiichija japanskim blagom. I izvan Japana, Hokiichi je bio inspiracija i uzor američkoj autorici Hellen Keller, prvoj gluhoslijepoj osobi u Sjedinjenim Državama koja je stekla diplomu prvostupnika umjetnosti.

Životno poslanje Hanawe Hokiichija bilo je za dobrobit cijelog svijeta i budućih generacija, stoga je Japan Croatia Society pokrenuo projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma Simpatične duše upoznati svijet s njegovim životnim djelom. Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a međunarodna promocija Hokiichi Hanawa - Svjetskog filmskog pokreta kreće iz Hrvatske. Istinitu priču o predanosti, volji i viziji koja je sačuvala japansko blago, možete pogledati od 19. – 26. lipnja u Varaždinu (Kino Gaj, 19. 6.), Zagrebu (Uranija, 20. 6.), Rijeci (Centar kulture Kostrena, 22. 6.), Biogradu na Moru (City Hall Square, 23. 6.), Zadru (Kino Zona Zadar, 25. 6.) i Dubrovniku (Ljetno kino Slavica, 26. 6.). Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i ulaz je besplatan.

Uz svaku projekciju održat će se i prigodan program s modnom revijom japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije.  

Svjetski filmski pokret predstavit će domaćoj publici i cijelu japansku filmsku ekipu koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinaciju na svakoj budućoj projekciji u svijetu kao i na popularnim digitalnim platformama. 

16. lipanj 2024 09:03