StoryEditorOCM
ĐiradaNA SVEUČILIŠTU

Iadera Horror hub organizira dvodnevnu manifestaciju posvećenu hororima i popularnoj kulturi: evo što vas sve čeka!

Piše Zadarski.hr
23. listopada 2024. - 13:48

Iadera Horror hub i ove godine, 24. i 25. listopada, u suradnji s Odjel za anglistiku Sveučilišta u Zadru organizira dvodnevnu manifestaciju posvećenu hororima i popularnoj kulturi na Sveučilištu u Zadru!

Program uključuje raznovrsna predavanja, popratne diskusije i projekcije kultnih horor filmova, nudeći posjetiteljima priliku da dublje istraže estetske, društvene i kulturne dimenzije horor žanra.

Četvrtak, 24.10.

Prvi dan započinje predavanjem prof. dr. sc. Marka Lukića pod nazivom Oᴘᴀsɴɪ sᴜsᴊᴇᴅɪ, u kojem će se istražiti kako i zašto su predgrađa i susjedi postali zlokobni simboli u (američkim) horor filmovima. Nakon predavanja slijedi filmska projekcija horor klasika Nightmare on Elm Street, čiji jezivi scenarij savršeno nadopunjuje teme obrađene u uvodnom predavanju.

Film se prikazuje u suradnji s Kino Zonom.

Petak, 25.10.

Drugi dan donosi dva zanimljiva predavanja:

Dr. sc. Nataša Polgar s Instituta za etnologiju i folkloristiku održat će predavanje pod nazivom Čᴜᴅᴏᴠɪšɴᴏ, ᴢᴀᴢᴏʀɴᴏ, ɴᴏʀᴍᴀʟɴᴏ﹕ ᴘʀᴇᴅᴀᴊᴇ, ᴘsɪʜɪᴊᴀᴛʀɪᴊsᴋɪ ᴅɪsᴋᴜʀs ɪ ʜᴏʀᴏʀ ꜰɪʟᴍ, u kojem će analizirati lik čudovišta u raznim predajama i horor žanru, ali i u medicinskim kartonima pacijenata prve hrvatske umobolnice u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Luka Šešo s Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorit će o kulturološkim transformacijama lika vampira u predavanju Oᴅ ʜᴏʟɪᴠᴜᴅsᴋɪʜ ꜰɪʟᴍᴏᴠᴀ ᴅᴏ sʟᴀᴠᴇɴsᴋᴏɢ ꜰᴏʟᴋʟᴏʀᴀ ɪ ɴᴀᴛʀᴀɢ﹕ ᴛᴋᴏ sᴜ ᴢᴀᴘʀᴀᴠᴏ ᴠᴀᴍᴘɪʀɪ.

Osvrnut će se na transformaciju vampira od slavenskog folklora i tradicijskih vjerovanja do suvremenih holivudskih prikaza.

Nakon predavanja uslijedit će razgovor s izlagačima koji će moderirati prof.dr.sc. Mario Vrbančić.

Sva predavanja i projekcije održavat će se u atriju zgrade Sveučilišta u Zadru (lijevo krilo – Stari kampus).

Ne propustite priliku da kroz zanimljiva predavanja i filmske klasike zaronite u svijet horora i kulture straha! Vidimo se! 

23. listopad 2024 13:48