StoryEditorOCM
ĐiradaADVENT U FOŠI

Murtersko-kornatski chefovi za tren rasprodali mjesta u poznatom zadarskom restoranu

Piše M.V.
6. prosinca 2021. - 11:11

Prošlo je svega nekoliko sati od prve objave na FB stranici zadarskog Restorana „Foša“ kako će u četvrtak, 9.prosinca u tom restoranu gostovati dvojica vrhunskih kuhara iz susjedne Šibensko-kninske županije, a sva mjesta za taj gastronomski događaj su rasprodana. I to usprkos cijeni večere koja uključuje pet sljedova jela i prateća vina od 500 kn. Doduše, u svijetu fine dining restorana ta cijena i nije osobito visoka, ma kako se to nekom činilo.

Tajna velikog interesa za ekskluzivnu večeru u „Foši“, u okviru adventskih dana u tom restoranu, su, definitivno chefovi koji će zajednički, u fourhand kuhanju, pripremati jela. To su chef i vlasnik Konobe „Boba“ u Murteru Vjeko Bašić i Ante Božikov Dupin, vlasnik i chef Konobe „Opat“ u istoimenoj uvali na krajnjem južnom dijelu otoka Kornata, ljeti atraktivnog okupljališta dobrostojećih (čitaj: vrlo bogatih) turista-nautičara.

Bašić i Božikov, inače nerazdvojni prijatelji od djetinjstva, svoje poslovne uspjehe i popularnost temelje na osobitom kulinarskom pirstupu: ideje duboko grabe iz gastronomske baštine otoka Murtera i Koranata, koriste gotovo isključivo autohtone morske i kopnene namirnice svoga kraja te čuvaju okuse tradicionalnih jela, ali im ih pripremaju na svoj autentični, ponešto drugačiji način. Uz Rudolfa Štefana iz šibenske Konobe „Pelegrini“ trenutno su najznačajniji predstavnici autentične ali i suvremene šibensko-murterske škole kuhanja od kojih bi mnogi drugi kuhari, baš zbog njihova kreativnog pristupa baštinskom kulinarstvu, imali što naučiti.

Jela murtersko-kornatskog dvojca, kojem će domaćin biti „Fošin“ chef Saša Began pratit će vina zadarske Vinarije „Fiolić“. Ekipa iz „Foše“ novi gastronomsko-vinski događaj najavljuje već za 20. prosinca kada će u tom restoranu gostovati plješivičke vinarije „Korak“, „Tomac“ i „Šember“ te chef Bernard Korak.

25. travanj 2024 05:50