StoryEditorOCM
ĐiradaETNO ŠUŠUR

Na Etno danima Zadarske županije koje organizira Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, predstavlja se KUD Skuti materini iz Vrgade

Piše M. K.
25. lipnja 2024. - 14:31

Na Etno danima Zadarske županije koje organizira Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, predstavlja se KUD Skuti materini iz Vrgade u subotu 29. lipnja od 10 do 12 sati ispred Gradske lože i Gradske straže na Narodnom trgu.

KUD Skuti materini će se predstaviti glazbenoplesnim tradicijskim programom, starim vrgadinskim napjevima i vrgadinskim kolom.

Predstavit će i tradicijske obrte: predenje vune, pletenje vunenih čarapa, kukičanje i prikazati stari vrgadinski kolač od suhih smokava.

Programu će se pridružiti i članica IFS Silba Matilda Sindičić koja vodi za EO-NMZ radionice sibenskog tanca, te će za KUD Skuti materini održati radionicu na otvorenom, a radionici će se moći pridružiti i gledatelji.

Isti dan u Etnološkom odjelu od 10 – 13h održat će se i prezentacijska radionica izrade paške čipke. Radionicu vodi Neda Oros, Društvo paških čipkarica Frane Budak.

KUD “Skuti materini” Vrgada nastao je u ljeto 2011. godine s ciljem očuvanja i promocije kulturne baštine Vrgade. Dotad su čuvari baštine na otoku bile njihove brojne bratovštine te iznimno talentirani pojedinci koji su svojim intelektualnim, književnim i umjetničkim stvaralaštvom čuvali i nadograđivali kulturno bogatstvo otoka. Naravno, svi oni i dalje to čine, no KUD je uspio okupiti ljude koji će kroz konkretne i stalne programe i projekte biti neumorni čuvari svoje bogate i drevne baštine. Zajedništvo i suradnja uvijek su najbolje rješenje i najveća snaga za sve što se želi postići, osobito u malim zajednicama poput Vrgade.

 

25. lipanj 2024 14:32