StoryEditorOCM
ĐiradaLJETNI FILMSKI GUŠTI

Na kupalištu i vaterpolo bazenu u Sv. Filip i Jakovu projekcija kultnog megahita Stevena Spielberga

Piše Zadarski.hr
17. srpnja 2023. - 09:12

Na kupalištu i vaterpolo bazenu "Kontov mul" u Sv. Filip i Jakovu u petak 21. srpnja u sklopu ljetnog programa "Fjaka Film Festivala" održat će se posebna filmska večer uz besplatnu projekciju kultnog megahita Stevena Spielberga iz 1975., filma "Ralje" s početkom u 21:00 h.

Zašto posebna? Koncept je jednostavan, ali i zastrašujuć. Plutate na luftićima ili ste na sigurnom u kaićima dok se "Jaws" projiciraju na velikom platnu. Ima li boljeg načina da uživate u ovom sjajnom trileru dok vam noge vise u moru i dok nepoznati užasi leže ispod dubina?

A što je utjecalo na to da ovaj film postane globalni fenomen koji je bio i još uvijek jest? Ralje su bile Spielbergov revolucionarni hit koji je objavljen 20. lipnja 1975. (dan prije ljetnog solsticija) i ubrzo je postao definicija "ljetnog blockbustera". Oborio je rekorde na kino blagajnama, postavši prvi film koji je zaradio više od 100 milijuna dolara a postavio je i presedan za snažan potencijal "ljetnog" filma. I osvojio je impresivna tri Oscara, nominiran je za četiri (uključujući najbolji film).

Priča o velikom bijelom morskom psu koji terorizira mirno odmaralište na otoku Nove Engleske tijekom prazničnog tjedna 4. srpnja, "Ralje" dolaze iz uma pisca bestselera Petera Benchleya i zadire u naše najosnovnije instinkte za preživljavanje. Možda je prošlo 40 godina otkako ga je Spielberg režirao, ali mnogima od nas zastrašujući uvod od dvije note poznate tematske pjesme filma nastavlja odjekivati u glavama svaki put kad uđemo u more. Nije važno koliko je horor filmova temeljenih na morskim psima objavljeno s puno realističnijim izgledom, ali kada je riječ o ostavljanju publike u mučnoj neizvjesnosti, "Ralje" će zauvijek biti broj jedan. Zbog toga ne možemo zamisliti bolji način gledanja kako slavni morski pas vodi psihološki rat protiv stanovnika otoka Amity od onoga što je ekipa iz Fjaka Film Festivala isplanirala za ovaj vikend.

Bojite li se morskih pasa? Razmišljate li o tome što pliva s vama u vodi? Sada imate priliku suočiti se s tim strahovima dok sa svojim najboljim prijateljima plutate na moru i gledate ovaj klasik na velikom platnu.

28. travanj 2024 05:22