StoryEditorOCM
ĐiradaU PETAK

Na zadarskom Sveučilištu zanimljiva panel rasprava o optimiziciji upotrebe pesticida

Piše Zadarski.hr
27. ožujka 2023. - 13:53
Varazdin, 150522. U okolici grada mnogi hobisti obradjuju svoje vinograde. U jednim od njih vlasnik ih je prskao zastitnim sredstvima.Zeljko Hajdinjak/Cropix

U okviru projekta „Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu“, u petak 31. ožujka 2023. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održat će se panel rasprava „Optimizacija upotrebe pesticida za smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju“. 

Panel rasprava dio je aktivnosti projekta Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu koji obuhvaća primijenjena istraživanja ispravnih agrotehničkih mjera za stare i nove sorte pšenice i ječma te hibride kukuruza kako bi se utvrdili optimalni omjeri između zrna i biomase kao i prisutnost mikotoksina.

Uz kvantitet, odredit će se kvaliteta zrna žitarica za prehranu i ishranu, kao i sekvestracija ugljika u tlo i biljku te kvaliteta biomase za biokompozite, biofiltere, bioetanol druge generacije te kruta biogoriva iz ostataka proizvodnje. Iskorištavanjem ostataka, potencijalni otpad postat će sirovina i zatvorit će se proces kružnog biogospodarstva. Nova znanja će se transferirati dionicima ranjivih sektora i podići svijest šire javnosti o mogućnostima ublažavanja negativnih utjecaja klimatskih promjena. Manifestacija će biti otvorena u 11 sati pzdravnim govorom, nakon čega će slijediti predavanja i rasprava.

19. travanj 2024 00:29