StoryEditorOCM
ĐiradaOŽIVJET ĆE CIJELI POLUOTOK:

Otvara se Kneževa palača, donosimo detalje, ali i program u danima nakon otvorenja!

2. veljače 2017. - 15:45
konferencija_knezeva_palaca1-020217

- Nakon dugog i turbulentnog procesa „izvukli“ smo projekt do kraja i on je uistinu reprezentativan, na zadovoljstvo svih naših građana: zadarska Kneževa palača je nakon obnove i restauracije spremna za otvaranje i svakodnevni rad. Svečanost otvorenja ili, kako smo ga nazvali, „fešta od kulture“ dogodit će se 10.veljače, sa bogatim programom na koji pozivamo građane – kazao je u četvrtak Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove. Grad Zadar je vlasnik i financijer Kneževe palače, a samom palačom upravlja zadarski Narodni muzej i dijelom Koncertni ured Zadar, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni svi detalji uređenja gotovo dvije i pol tisuće četvornih metara palače, kao i budući rad svih odjela ovog reprezentativnog zdanja.  

- Na dan otvorenja, 10.veljače, zadarska će Gradska glazba već u 17,30 sati imati promenadni koncert, a svečani program održat će se i u HNK Zadar, kao i Gradskoj loži. U 20 sati uslijedit će centralna svečanost na Poljani Šime Budinića. Cilj je napraviti proslavu koja će oživjeti cijeli Poluotok, ne samo prostor Kneževe palače – istaknuo je Erlić.

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš je navela da se u prizemlju palače priprema izložba „Kabinet čuda“, koja će u prostorima nekadašnjih krletki, a danas izložbenih prostorija, na neobičan način predstaviti sve odjele Narodnog muzeja, osnovanog 1832.godine. „Kabinet čuda“ objedinjuje najrazličitije eksponate koji se u muzejskim odjelima prikupljaju gotovo dva stoljeća.

- Uz to, u jednoj će se izložbenoj dvorani projicirati film „Zadar nije za dar“, uz izložbu „Godine stradanja“ – opisala je Peroš sliku prizemlja Kneževe palače, kakva će ostati do 20.travnja, nakon čega će uslijediti nove izložbe, među kojima i ona Marca Chagalla, te na jesen, izložba o 125 godina Fotokluba Zagreb i fotografija braće Brkan.

Na katu Kneževe palače osmišljen je stalni postav u šest dvorana, od kojih svaka ima svoju „salonsku priču“ – od „Minijatura obitelji Borelli i dva Skvarčinina portreta“, „Luxardove rococo sobe i kako je putopisac vidio Zadar 1888.godine“, do „Marmontovog prolaza i pokućstva o kojem je pisala Ida von Reinsberg-Düringsfeld“…  Šest salonskih priča u šest dvorana i povijesnim ambijentima tek je dio prvog kata, gdje će se, među ostalim, na 14 monitora „vrtjeti“ brojne crtice iz života Zadra i njegove prošlosti.

- Suvremena tehnologija i najmodernija digitalna oprema pruža nebrojene mogućnosti u daljnjem radu palače, od prezentacije nacionalne baštine u suradnji sa HRT-om, do mogućnosti projekcija iz Metropolitan opere – istaknuto je na konferenciji za novinare.

Na katu je i obnovljena Koncertna dvorana, identična je kao i prije 25 godina, ima između 100 i 140 sjedećih mjesta, te je idealna za održavanje komornih koncerata.

- Konačno ćemo moći planirati dugoročno, raditi svakodnevno, i to sa mladim ljudima – naglasila je Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.

Glazbeni program u danima nakon otvorenja iznimno je bogat, od nastupa svjetske pjevačke zvijezde, kontratenora Andreasa Scholla, uz pratnju Edina Karamazova što će HTV uživo prenositi, do Jazz orkestra HRT-a i plesnih izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.

Koncertni program traje od 13. do 21. veljače.  

PROGRAM OTVORENJA 10. VELJAČE – „POVRATAK U KNEŽEVU PALAČU“:

OD MOSTA DO FORUMA: 17:30 – 17:50 sati, Gradska glazba Zadar, promenadni koncert

HNK ZADAR: 18:00 – 18:30 i 19:00 – 19:30 sati, Gudački kvartet Zadarskog komornog orkestra i Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar

GRADSKA LOŽA: 18:00 – 18:30 i 19:00 – 19:30 sati, HPGD Zoranić i Zadarski plesni ansambl

OD FORUMA DO KNEŽEVE PALAČE: 19:30 – 19:45 sati, Gradska glazba Zadar, promenadni koncert

POLJANA ŠIME BUDINIĆA: 20:00 sati, Svečano otvorenje Kneževe palače uz svečani program HPGD Zoranić i Wind Sextet JazzIstra.

01. srpanj 2024 06:02