Dani Maraštine je manifestacija koju organizira Zadar Wine Festival s ciljem promocije sorte grožđa maraština, koja godinama poprima velik značaj u vinarstvu i vinogradarstvu zadarske regije.
Maraština je sorta bijelog grožđa koja se može pronaći na području cijelog Mediterana, od Italije do Grčke.
U Italiji je poznata kao malvasia del Chianti, u Grčkoj kao pavlos, a u Hrvatskoj kao maraština i rukatac.
Kroz dane održavanja manifestacije organizira se stručni panel, zabavni program i promotivne cijene vina od maraštine u zadarskim restoranima.
Manifestacija se otvara u četvrtak 2. lipnja od 18 sati u prostorijama Dvije palače.
Održat će se stručni panel na temu maraštine u vinogradu, podrumu, ugostiteljstvu, te koji potencijal nudi u budućnosti.
Panelisti su prof.dr.sc Edi Maletić, enolozi Janko Jovanov i Juraj Sladić, te sommelier Josip Orišković.
Kroz raspravu posjetitelji će imati priliku kušati tri različita stila maraštine.
U petak 3. lipnja i subotu 4. lipnja na Poljani Šime Budinića od 18 do 23 sata održat će se prezentacijsko-prodajni i zabavni program. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.
Petnaestak vinara iz Dalmacije predstavit će svoja vina od maraštine, poznate i kao rukatac.
Uz maraštinu, vinari će dodatno ponuditi i druga dva vina.
Manifestaciju će upotpuniti glazbeni program, u petak će nastupiti klapa Kontura iz Nina, a u subotu live band.
Za vrijeme manifestacije kroz četiri dana, od četvrtka do nedjelje, u poznatim zadarskim restoranima gosti će imati priliku kušati razne maraštine po promotivnim cijenama.
Restorani koji će se uključiti u promociju maraštine su; 4 Kantuna, Bruschetta, Corte (Almayer), Dva ribara, Foša, Groppo, Hedonist, Kapric, Kaštel (Bastion), Kornat, Malo misto, Pašta&Svašta, Pet bunara, Providur, Skoblar.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....