StoryEditorOCM
ĐiradaU PONEDJELJAK SE OBILJEŽAVA DAN SVEUČILIŠTA U ZADRU

Rektorica Dijana Vican: Ništa ne može obuzdati naš razvojni entuzijazam

Piše Zadarski.hr
25. ožujka 2018. - 20:42
vican

Svečanom sjednicom u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak se obilježava Dan Sveučilišta u Zadru - Dies academicus, na kojoj će profesoru dr. Brunislavu Marijanoviću biti dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus te će biti uručene nagrade dobitnicima Godišnje nagrade rektorice Sveučilišta u Zadru. Uzvanike će prema tradiciji pozdraviti rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, koja će sumirati rezultate u prošloj godini te najaviti smjer u kojem će se Sveučilište nastaviti razvijati.

- Osnivanje Sveučilišta u Zadru 2002. godine bilo je kristalno jasan doprinos visokom obrazovanju kao javnom dobru i javnoj odgovornosti. Integriranost je funkcionalno, organizacijski i financijski posve opravdala svoj cilj. S dubokim razvojnim senzibilitetom, čvrstim društveno-humanističkim korijenima, istraživačkom jasnoćom glede obrazovnih potreba u lokalnom i nacionalnom ambijentu, razmatrajući svoj geografski položaj, antropološka obilježja, kulturni duh, te pomno prateći europske trendove, Sveučilište u Zadru je u 2018. godinu ušlo sa stabilnim razvojem onih područja koje si je zamislilo prije deset godina - tehničkih, prirodnih, biomedicinskih, interdisciplinarnih područja znanosti, u smjeru društvene uključenosti, povezivanju visokog obrazovanja i istraživanja, osnivanjem doktorskih studija, promicanjem inovacijskih kapaciteta, kaže Vican.

U posljednjih godinu dana porastao je (za 100 posto) broj prijava na domaće i međunarodne kompetitivne znanstvene i stručne projekte, proširena je međuinstitucijska i međunarodna suradnja potpisivanjem 14 novih bilateralnih i 34 programska ugovora sa sveučilištima i drugim institucijama u svijetu, povećan je broj stipendija za izvrsne studente i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa... Počeo je s radom nautički i brodostrojarski Transas simulator Pomorskog odjela. Ta investicija vrijedna gotovo 3 milijuna kuna omogućila je studentima nautike i brodostrojarstva i polaznicima tečaja za pomorce stjecanje potrebnih kompetencija u skladu sa zahtjevima nadležnih međunarodnih i hrvatskih institucija, uz korištenje najsuvremenijih nastavnih pomagala i metoda. Sa svim svojim ustrojstvenim jedinicama, odjelima i centrima, sa 600 djelatnika i preko 5.500 studenata, Sveučilište u Zadru je, kaže, Grad u gradu.

- Ponovit ću rečenicu koju sam rekla i prošle godine: nema nikoga i ničega koji će ili što će, usprkos reformskim turbulencijama i nagovještajima zakonskih promjena, obuzdati naš razvojni entuzijazam, ističe rektorica Vican.

Obilježavanje Dana Sveučilišta počinje večeras koncertom u kapeli sv. Dimitrija na kojem sudjeluju profesori i studenti Sveučilišta u Zadru, uz gostovanje Glazbene škole "Blagoje Bersa". Program se nastavlja u ponedjeljak u 9 sati, misom u sveučilišnoj kapeli sv. Dimitrija.

Manifestacija Dies academicus 2018. završava u utorak, 27. ožujka, promocijom doktora znanosti Sveučilišta u Zadru, u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 11 sati.

21. rujan 2024 05:26