StoryEditorOCM
ĐiradaPOSEBNI IZLOŠCI

Tri godine je bio zatvoren: Prirodoslovni odjel NMZ-a otvara se izložbom ‘Mahovine‘, dio stiže iz 200 godina starog fundusa D. Pappafave

Piše Zadarski.hr
10. ožujka 2022. - 11:35

Nakon više od tri godine tijekom kojih je izložbeni prostor Prirodoslovnog odjela u Medulićevoj 2 bio zatvoren, u istom prostoru otvara se 21. ožujka 2022. izložba „Mahovine“. 

Ova je izložba postavljena kao dio obilježavanja 190-te obljetnice osnutka Narodnog muzeja Zadar, čiji je Prirodoslovni odjel dio od samog početka. Mahovine su vrlo neobične biljke. Njihova životna strategija drugačija je nego kod ostalih, viših biljaka, ali se pokazuje jako uspješnom jer su se uspjele raširiti po svim kontinentima i to na različitim staništima. Kako su građene i koliko raznolike, gdje žive i kako preživljavaju ekstremne uvjete prikazat će se kroz veliki broj živih vrsta mahovina, mahovinama iz fundusa skupljenim pred gotovo dvjesto godina koje se čuvaju u herbariju Domenica Pappafave, fotografija i mini diorama njihovih staništa.

Sve ovo ne bi se moglo ostvariti bez svesrdne pomoći volontera koji pomažu u ostvarenju izložbe: profesorica i učenika Gimnazije Vladimir Nazor, Prirodoslovno grafičke škole Zadar, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar te profesora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Osim rada s profesoricama i učenicima za vrijeme postavljanja izložbe, nakon izložbe biti će niz radionica prilagođenih različitim uzrastnim skupinama od osnovne škole do odraslih na kojima će se učiti o mahovinama i njihovom uzgoju u vlastitom domu.

06. listopad 2024 09:26