StoryEditorOCM
ForumIZNAD SVIH SANKCIJA

Dok sirotinja krvari, zapadni bogataši čuvaju svoje takujine: isključenje Rusije iz Swifta je ‘posljednje sredstvo‘, evo o čemu je riječ

Piše D. K./SD
25. veljače 2022. - 11:52

Dok sirotinja krvari, zapadni bogataši i dalje primarno čuvaju svoje takujine i zarade: francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da je isključenje Rusije iz globalnog sustava međubankovnog plaćanja Swift "posljednje sredstvo", prenosi Reuters.

Europska unija i SAD odlučili su ne odsjeći Rusiju od međubankovnog sustava za razmjenu poruka u sklopu sankcija objavljenih u četvrtak, najvjerojatnije primarno radi naplate vlastitih potraživanja od Rusije. Ukrajinski predsjednik, ali i tisuće građana diljem svijeta uzaludno ih pozivaju da Rusiju hitno isključe iz sustava SWIFT. Ukrajinska vlada je rekla da će zapadni saveznici imati "krv na rukama" ako Rusiju ne odvoje od Swifta.

image
Paul Zinken/AFP

No, i uoči sastanka ministara financija eurozone, francuski ministar Le Maire je rekao: „To je posljednje rješenje, ali isključenje SWIFT-a je jedna od opcija koja ostaje na stolu.“ Njegov njemački kolega Christian Lindner rekao je da su "sve opcije na stolu" uz one koje su već dogovorene. Šef odbora Bundestaga za vanjske poslove Norbert Röttgen pozvao je Njemačku da ponovno razmisli o Swiftu. Zajedno s Francuskom i Italijom, i Njemačka se, inače, zalaže za ono što oštriji diplomati EU-a nazivaju nježnim pristupom sankcijama.

01. lipanj 2024 23:35