StoryEditorOCM
ForumNA VELEBITU

HDZ-ov lokalni šerif koji je htio otrovati 63 goveda ostaje u istražnom zatvoru: evo kako su mu ušli u trag

Piše Piše Jutarnji List
13. siječnja 2024. - 12:49

Bivši HDZ-ov načelnik općine Karlobag Ivan Tomljenović Mima koji je na gospodarstvu u Baškim Oštarijama na Velebitu, kako se sumnja, pokušao otrovati 63 goveda, još će minimalno 30 dana odležati u istražnom zatvoru, odlučio je tako sudac istrage na prijedlog Općinskom državnog odvjetništva u Gospiću, piše Jutarnji.hr.

Smatraju da postoji opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo, odnosno dovršiti ono koje je započeo. Stranka ga je suspendirala, a kako nam je potvrđeno u HDZ-u, njegova stranačka sudbina ovisi o daljnjem tijeku kaznenog postupka.

Kako su ušli u trag Ivanu Tomljenoviću? Jedan je radnik u silažnom kotlu primijetio plave bobice, prijavio je nadređenima da nešto nije u redu s krmivom te su na teren izašle i inspekcije i policija. Utvrđeno je da se radilo o otrovu kojim je putem hrane netko htio otrovati goveda. Neslužbeno doznajemo da su u tome počinitelja snimile nadzorne kamere koje su policiju navele na Tomljenovića, što je rezultiralo kaznenom prijavom za "dovođenje u opasnost života i imovine".

Nakon što su ga doveli u vezu s pokušajem trovanja goveda, doznajemo da ga policija pokušava dovesti u vezu s još dva sumnjiva događaja u Baškim Oštarijama, na imanju koje je u formalnom vlasništvu. U dva navrata je, naime, netko zapalio objekte u sklopu farme - prvo hostel, a potom i siranu. Potvrđeno nam je da je u tijeku opsežna istraga tih kaznenih djela.

Oba su objekta "potpaljena" u noćnim satima, ali požari su ugašeni brzim intervencijama vatrogasaca. Jutarnji.hr ima informaciju i da je u slučaju potpaljivanja sirane nadzorna kamera snimila siluetu nepoznatog čovjeka, no dosad još nije otkriven njegov identitet.

- Imali smo dva sumnjiva slučaja izbijanja požare, kvarove na nekim strojevima, te smo s vremenom postavljali sve više i više kamera kako bi zaštitili imovinu, čak i lovačkih u obližnjoj šumi. U konačnici je ova postavljena na štali i dovela do uhićenja osumnjičenika - rekao je za Jutarnji.hr Boris Smojver, načelnik Karlobaga, i trenutni stranački povjerenik za organizaciju stranačkih izbora.

Ivan Tomljenović Mima je bio načelnik tri mandata, zaposlenici su ga svojevremeno optuživali za mobbing, a gradski vijećnik iz njegove stranke da ga je htio izgurati automobilom s ceste. Oporbu nije imao jer ju je uništio, pa je na izborima u pravilu bio jedini kandidat, čak i na izvanrednim izborima 2013. koji su provedeni nakon ostavke koju je podnio jer se našao pod istragom zbog korupcije. Ali, opet su ga izabrali za načelnika, iako je dokazano da je "narihtao" posao gradnje šetnice tvrtki vlastite supruge. Bio je u vrlo bliskim odnosima s Lucijom Tomljenović, bivšom tajnicom načelnika Policijske postaje, koja mu je odavala tajne iz te istrage pa je dobila otkaz. U to vrijeme bila mu je i bliska stranačka kolegica u HDZ-u, pa i predsjednica Općinskog vijeća. Onda ju je postavio na mjesto direktorice komunalnog poduzeća Vegium, a baš to poduzeće upravlja farmom u Baškim Oštarijama. Njegovi motivi još nisu poznati.

27. travanj 2024 09:48