StoryEditorOCM
ForumOZREN PROHIĆ

HNK Osijek raskinuo suradnju s redateljem prijavljenim za seksualno uznemiravanje: ‘Uvidjeli smo ozbiljnost optužbi‘

Piše vijesti sd
13. travnja 2024. - 20:25
Redatelj i profesor Ozren Prohić suočen je s ozbiljnim optužbama, zbog kojih je ostao bez angažmanaDuje Klarić/Cropix

Ozrena Prohića, kazališnog redatelja i profesora na Akademiji dramske umjetnosti, veći broj studentica prijavio je za seksualno uznemiravanje, a studenti za zlostavljanje. Poslije objave audiozapisa Prohićeva neprimjerenog i uvredljivog govora u listopadu prošle godine, ispred Akademije dramske umjetnosti održan je veliki javni prosvjed nakon kojega je Akademsko vijeće Prohiću izglasalo nepovjerenje za rad. Međutim nije dobio otkaz, što je značilo da je nastavio primati plaću, što je s razlogom uznemirilo javnost.

Takav je učinak imala i nedavno objavljena vijest da će Ozren Prohić režirati operu "Prodana nevjesta" u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, koji je s njim započeo suradnju baš u vrijeme prosvjeda. Međutim, proteklog tjedna u prvi plan javnosti došao je slučaj redatelja Dalibora Matanića kojeg se optužuje za seksualna uznemiravanja i maltretiranja kolegica. HNK Osijek je sada odustao od suradnje s Prohićem.

"Nedovoljno ozbiljno procijenivši težinu optužbi koje se Ozrenu Prohiću stavljaju na teret, angažirali smo ga kao redatelja opere Bedricha Smetane "Prodana nevjesta". Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem", kazali su iz HNK Osijek, piše Index.

image

Listopadski prosvjed studentica i studenata Akademije dramske umjetnosti protiv Prohićeva neprimjerenog ponašanja

Vanesa Pandžić/Cropix
28. travanj 2024 12:38