StoryEditorOCM
ForumSTALI TRAMVAJI

‘Hod za život‘ u Zagrebu: Mnoštvo obitelji s djecom, mladih i policije; pjevaju se pjesme Thompsona, Grdovića, Graše... Stigli i protuprosvjednici

Piše A.B.Krile/PSD
29. svibnja 2021. - 14:10

Već tradicionalno na dan izborne šutnje, dok drugi ne smiju politički agitirati, održava se „Hod za život“, a geslo ovogodišnjeg okupljanja u Zagrebu je hod "Za zaštitu svakog ljudskog života, bez diskriminacije."

Zagrebačka povorka okupila se u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske, a zatim su Frankopanskom krenuli na središnji Trg bana Jelačića, a hod će prigodnim programom završiti na Zrinjevcu. Zbog “Hoda za život” obustavljen je tramvajski promet preko Trga bana Jelačića. U povorci je više tisuća građana. 

image
Inicijativa Hod za zivot, obitelj i Hrvatsku 
Goran Mehkek/Cropix
image
Prolaze Frankopanskom ulicom.
 
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Na trasi kretanja nalaze se i protuprosvjednici. Oni nose transparente na kojima stoji: "Zahtijevamo besplatni pobačaj", "Moje tijelo, moj izbor", "Pravo na pobačaj nije samo pravna nego i ekonomska kategorija".  

Na početku Ilice povorku je dočekalo 20-ak demonstranata s bubnjevima i transparentima: "ideologija nije znanost" te "Mi smo praunuke vještica koje niste uspjeli spaliti".

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Plavi autobus kruži središtem grada, a s njega trešti glazba.

image
Goran Mehkek/Cropix
 

Povorka velikim dijelom čine mladi, koji pjevajući šetaju kroz središte grada, a osigurava ih interventna policija. Pjevaju se pjesme Marka Perkovića Thompsona, Petra Graše, Gibonnija, Doris Dragović, Mladena Grdovića

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

“Očekujemo lijep odaziv i da će što više ljudi čuti glas nerođenih i svih onih, govori se nešto i o mogućnosti eutanazije, pa isto tako i za zaštitu tih života, starijih ljudi. Ovo je hod za zaštitu svakog života – kazuju organizatori. 

Među transparentima su i poruke "Ja sam osoba, a ne izbor", "devet tjedana od začeća - sisa palac", "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu"...

image
Goran Mehkek/Cropix

Političare iz stranaka čiji se kandidati natječu na izborima u nedjelju, a koji su također u povorci, izostavili smo iz galerije zbog izborne šutnje, propisane Zakonom o izborima. 

Okupljeni građani pjevaju pjesmu 'Moja domovina'. Na Zrinjevcu je pripremljen program, a mnoštvu se obraćaju govornici. 

"Ja sam Kristina, imam 22 godine, studentica sam, dolazim iz Imotskog. Tamo se prvi put održava Hod za život. Zbog obaveza ne mogu biti tamo pa danas hodam sa vama. Za najugrooženiju manjinu, nerođenu djecu", kazala je djevojka.

Druga govornica kaže kako su se i dok su bili nerođena djeca u trbuhu majke, smijali.

„Baš kao što se sad smijemo. Dijete se smije već s 12 tjedana starosti. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo, želim živjeti u državi gdje se svakog čovjeka štiti od početka do kraja – poručila je organizatorica Andrea Hutnik.

Pred pozornicu je došlo i nekoliko osoba koje se ne slažu s porukama skupa, a nose transparent: "Za raskid Vatikanskih ugovora".

Za 50 kuna na Zrinjevcu se prodaju majice Hoda za život, a novac ide u blagajnu pokreta. 

19. travanj 2024 10:59