StoryEditorOCM
ForumŠOKANTNO

Hože li u zastaru otići slučaj muškarca kojeg se sumnjiči da je silovao svoje pse?

Piše Zrinka Korljan/JL
26. ožujka 2021. - 12:18

Kad je 2015. godine I.I. bio uhićen zbog sumnje da je šest godina silovao svoje pse, svi su bili šokirani. Otkriven je slučajno, u akciji otkrivanja pedofila. U njegovu stanu pronašli su gomile fotografija kako sodomizira svoje pse. Gnusne informacije koje su isplivale u javnost svima su digle želudac: morio ih je glađu i žeđu, a kujica je na kraju uginula zbog nanesenih ozljeda. Činilo se da će, zbog dokaza kojima je sud raspolagao, biti osuđen na zatvorsku kaznu, piše Jutarnji list.

Šest je godina prošlo. I.I. se pravda PTSP-om i ne dolazi u Zagreb na ročišta. Živi u Bruxellesu, zaposlenik je Europskog parlamenta. Ne znamo ima li pse danas, nitko to ne zna. No, pojavila se informacija da će ove godine postupak protiv njega otići u zastaru i da nikad neće biti kažnjen za ono što je napravio. 

- Optužnicu nisam vidjela, pa govorim teoretski. Što se tiče zastare, ako se radio o kaznenom djelu čl. 205. Kaznenog zakona (nanošenje napotrebne boli i patnje životinji, op.a.) predviđena je kazna zatvora do jedne godine. Zastara kaznenog progona bi bila šest godina računajući od zadnje poduzete inkriminirane radnje. S tim da se rok može produljiti za dvije godine, ako je prije proteka zastarnog roka donesena prvostupanjska presuda, što se prema pisanju medija očito nije dogodilo - kaže nam odvjetnica Slađana Panić, jedna od rijetkih odvjetnica u našoj zemlji koja se bavi postupcima vezanim za ljubimce.

Kaže da je, barem koliko ona zna, ovo možda jedini slučaj zlostavljanja životinja koji je završio na sudu, a da je riječ o silovanju. Pravo pitanje je može li se zapravo išta učiniti u situacijama kada sudovi zakažu? Ne, kaže odvjetnica, ali se može prijavljivati nasilje. 

- Civilno društvo može prijavljivati mučitelje i ubojice životinja, zlostavljače koji su im poznati kontinuirano ili za samo izdvojeni slučaj, te na taj način podizati svijest građanstva da to nije zakonom dopušteno, da životinje nemaju svoj glas, da su nezaštićene u praksi, ako mi nismo njihov glas, nitko nije, jer od slova na papiru nemaju koristi. Ako se kaznena djela i prekršaji ne prijavljuju, kao da ne postoje. Ukoliko institucije ne reagiraju, tada treba pozvati medije u pomoć. Evidentno je svaki dan da mediji pokreću rasplet nemogućih situacija i privode pravdi zlikovce, pa u tome samo treba biti uporan - smatra Panić.

Dodaje kako je uvijek važno reagirati. Građani moraju znati kome mogu uputiti prijave. Također moraju biti svjesni zakonskih odredbi: pse nije dozvoljeno zlostavljati, držati u lošim uvjetima, ne davati im hranu... 

-  Sva zlostavljanja kojima svjedoče, ako su u prilici, neka dokumentiraju video zapisima ili fotografijama, pa su onda prijave kompletnije te je nadležnim institucijama teško na njih ne reagirati - zaključuje Panić.

20. travanj 2024 12:42