StoryEditorOCM
ForumSKANDAL

Javlja se sve više studentica koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja: otkriveno tko je umirovljeni profesor kojeg sve spominju

Piše PSD
9. veljače 2021. - 17:07

Ne prestaje skandal na zagrebačkom Sveučilištu, točnije Filozofskom fakultetu, gdje studentice iz dana u dan sve glasnije optužuju svoje profesore za seksualno uznemiravanje. 

Portal Telegram odlučio je ekskluzivno otkriti koji je profesor na meti ozbiljnih optužbi studentica. Kako navode, riječ je o profesoru emeritusu dr.sc. Dragi Roksandiću, uglednom znanstveniku s Odsjeka za povijest koji se, unatoč upitima novinara, nije oglasio četiri dana. Njega za seksualno zlostavljanje optužuje pet studentica. Sve su prozvale istog profesora, iskazujući kako su ga prepoznale prema opisima zlostavljanja u tekstu.

Nekoliko dana kasnije novinare je kontaktirala i jedna bivša studentica iz Srbije, koja tvrdi kako je prozvani profesor i nju seksualno uznemiravao, i to dok je prije 20-ak godina predavao u ljetnoj školi u Subotici.

U međuvremenu, rektor Damir Boras poslao je službeno priopćenje u kojem je sam konstatirao kako nije proveo nikakav postupak nakon što je primio spomenutu pisanu izjavu s optužbama za zlostavljanje.

- Nakon očitovanja Profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka - izjavio je zagrebački rektor.

Pritom je u spomenutom priopćenju, navodeći previše detalja o slučaju, ugrozio anonimnost bivše studentice koja je dala spomenutu izjavu. Na to je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova opisujući rektorov potez kao nedopustiv, podsjeća portal.

Od objave Telegramovog otkrića o postojanju pisane izjave prošlo je 11 dana. Uprava Sveučilišta u Zagrebu nije pokazala nikakvu intenciju da se ovaj slučaj raščisti, niti je iniciran bilo kakav postupak, a redakciji portala Telegram u međuvremenu su se javile još četiri žene koje su opisale gotovo identične slučajeve.

16. travanj 2024 18:52