Nemate više pojma što ispeći?
Dvadeseta vrećica kvasca je u smeću, probali ste i divlji kvasac, pekarski, svježi, pa i kruh bez kvasca. Osjećate vjerojatno i kako vam u izolaciji ne raste samo stomačić koji degustura sve kulinarske ideje provedene u djelo, već i bicepsi. Mijesite tako iz dana u dan, jer to se u karanteni mora?
Naravno da ne, ali nakon recepta koji vam donosimo možda to i poželite. Bez pritiska, naravno.
Radi se o trendu koji je zaludio društvene mreže, a izgleda toliko nevjerojatno efektno da se pitate zašto je tako jednostavan. Znate recept za talijansku "focacciu"? Pogača koju može umijesiti svatko tko je ikada uzeo kuhaču u ruke obogaćena je ovih dana na društvenim mrežama genijalno osmišljenim dodacima.
Ukusna poput hrskave korice začinjenog kruha, miriše na Mediteran, a izgleda kao nešto što je oslikao Van Gogh. Ukratko, to je focaccia o kojoj bruje korisnici online.
Mala jestiva umjetnička djela obilaze instagrame, facebooke i twittere, a ako se odlučite još toliko nabildati i "ojačati" da ju i i sami isprobate, istražili smo koji vam dodaci mogu u tome pomoći. Smisao je da uz pomoć jestivih dodataka iscrtate svoju focacciu po želji. U tome vam mogu pomoći sljedeći dodaci, piše Sugar Geek Show.
Kapula - narezana može gledati poput cvijeta
Papričice (žute) - ako ih narežete na trakice poprečno, mogu izgledati kao cvjetići, a ako to učinite uzduž, kao latice suncokreta
Vlasac/ mlada kapulica - odlične opcije za peteljke
Peršin/ bosiljak - mogu "glumiti" listiće
Cherry rajčice - prepolovite ih i upijte višak vlage papirnatim ručnikom, iskoristite u kreaciji cvjetića
Masline - sredine cvijeta, kamenčići
Kapari - sjemenke, poslažite ih na dno ispod cvjetova
Ružmarin/ timijan - dio bilja, raslinje
Kobasica - ponovno za latice
Parmezan - pijesak ili zemlja
Rajčice - napravite ružu od komada, trebat će vam oštar nož
Kao što vidite iz pitoresknih primjera koji skupljaju "lajkove" na društvenim mrežama, pravila, osim onoga "mašti na volju", nema. Koristite začine i sastojke koje imate kod kuće, uključite tikvice, sir, paprike i bijeli luk. Jednom kad razvaljate svoje tijesto za focacciu poigrajte se, a simpatičan je ovo način da uključite i djecu u kulinarske aktivnosti.
Mališima će sigurno biti zabavno crtati po praznom kruhu koji su tata i mama umijesili.
Za kraj vam donosimo recept za najlakše tijesto za focacciu. Pripremite kvasac i bicepse, neka miješanje krene!
Sastojci:
- pola kilograma brašna (glatkog)
- žličica soli
- jedan kvasac
- prstohvat do dva šećera
- 200 mL vode (srednje topla, dodajite po potrebi)
- tri žlice maslinova ulja
Pripema:
Umijesite tijesto od sastojaka, najprije dobro promiješajte suhe, pa mokre. Dodajte mlake vode po potrebi, a miješajte drvenom kuhačom.
Tijesto ostavite na toplome dok se ne "udupla" u količini. Razvaljajte i slikajte, pa pecite nakon što je stajalo još pola sata. Neki tijesto drže u hladnjaku preko noći, korica tako bude hrskavija. Pecite pogaču na 200 stupnjeva oko pola sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....