StoryEditorOCM
ForumSMRT VELIKANA

Odlazak legendarnog Jamesa Bonda: U 91. godini života umro slavni glumac Sean Connery

Piše JL
31. listopada 2020. - 14:19

Poznati glumac Sir Sean Connery umro je u 91. godini života, javlja BBC.

Ovaj škotski glumac proslavio se ulogom Jamesa Bonda u istoimenom filmskom serijalu.

Tijekom svoje glumačke karijere Connery je osvojio brojne nagrade, među kojima su Oscar iz 1988. godine i to za najboljeg sporednog glumca u filmu "Nedodirljivi", dvije nagrade BAFTA i tri Zlatna globusa. 2000. godine britanska kraljica proglasila ga je vitezom. Glumačku karijeru započeo je 1951. godine u kazalištu. 

Oscarom ovjenčani glumac, vitez i legenda Hollywooda kao dijete je spavao u ladici ormara, jer su njegova majka Effie, koja je bila čistačica i tata Joseph, vozač kamiona, bili previše siromašni da mu kupe krevet.

Connery, koji je rođen u škotskom Edinburghu, je od najranijeg djetinjstva morao raditi da bi poboljšao svoj život. U dobi od devet godina dobio je prvi posao i počeo razvoziti mlijeko, dok je navečer radio kao pomoćnik kod mesara. Sa 13 je napustio školu kako bi radio puno radno vrijeme kao mljekar, prije no što je sa 16 otišao u vojsku. 

Nakon što je dobio čir na želucu vratio se u Škotsku i bavio se širokom lepezom poslova - od laštenja lijesova do golog modela za slikare na umjetničkoj akademiji u Edinburghu. Počeo se baviti bodybuildingom te se zbog svog izgleda prijavio na natjecanje Mr. Universe.

To mu je otvorilo vrata filma, te je 1955. dobio malu ulogu u filmu “Lilacs In The Spring”. No, trebalo je proći još tri godine prije no što mu se pružila prava prilika. Bio je to film “Another Time” gdje je glumio uz seks-bombu Lanu Turner. Godina 1962. bila je presudna u njegovoj glumačkoj karijeri. Postao je tajni agent James Bond u filmu “Dr. No” i ušao u povijest.

Glumio je u ukupno sedam filmova o Jamesu Bondu - “Dr. No” iz 1962., “From Russia With Love” (1963.), “Goldfinger” (1964.), “Thunderball” (1965.), “You Only Live Twice” (1967.), “Diamonds Are Forever” (1971.) i ponovo u “Never Say Never Again” 1983. godine. Njemu najdraži bio je “From Russia With Love”.

Connery je osim Bonda snimio niz filmskih klasika kao što su Lov na Crveni oktobar, Indiana Jones i posljednji križarski rat te mnogi drugi.

U ljubavi su mu u to vrijeme također cvjetale ruže. Godine 1962. oženio je australsku glumicu Diane Cilento s kojom je godinu dana kasnije dobio i sina Jasona. Bračna sreća potrajala je devet godina, a kasnije ga je Diane optužila da ju je u braku tukao.

On je to zanijekao iako je u nekoliko intervjua potvrdio kako je “sasvim u redu ošamariti ženu koja je histerična, provocira, urla i ponaša se kao kučka”. S drugom suprugom, francuskom slikaricom Micheline Roquebrune koja je godinu dana starija od njega, oženio se 1975.

- Kad sam upozanala Seana znala sam da uzimam cijeli paket. Svi su ga željeli i morala sam to prihvatiti i razumjeti - rekla je Micheline koju je s glumcem spojila strast prema golfu. Upoznali su se u Maroku na jednom golf-turniru i oženili u tajnosti u Casablanci.

- Što bi još muškarac mogao poželjeti nego ženu koja ne samo da razumije golf, već ga i ohrabruje da igra - rekao je Sean nakon ženidbe

 

Zanimljivosti o legendarnom glumcu

1. Prvi krevet bila mu je ladica u ormaru jer su roditelji bili previše siromašni da mu kupe pravi.

2. Producenti su za ulogu Jamesa Bonda isprva željeli etabliranog britanskog glumca, ali su se ipak odlučili za nepoznatog Conneryja iako ga Ian Fleming nije htio.

3. Pisao poeziju, ali nije dao nikome da vidi njegove stihove.

4. Napustio je školu kad je imao nepunih 13 godina, tri godine nakon što je počeo pušiti.

5. Radio je kao goli model pozirajući studentima slikarstva u Edinburghu.

6. Godine 1953. natjecao se za Mr. Universea i bio treći u kategoriji visokih muškaraca.

7. Toliko je dobro igrao nogomet da je trebao ući u momčad Manchester Uniteda. Ipak se odlučio za glumu.

8. Zakleo se da se neće vratiti u Škotsku dok ne bude neovisna.

9. Obožava sunce, pa je nakon Španjolske kupio kuću na Bahamima.

10. Oscara je dobio za ulogu Jimmyja Malonea u filmu “Nedodirljivi”. Oscara čuva njegov sin Jason u svojoj kući u New Yorku.

11. Počeo je ćelaviti sa 21 godinom i u svakom filmu o Jamesu Bondu nosio je periku.

12.Godine 1989., kad mu je bilo 59, časopis People proglasio ga je najseksi živućim muškarcem.

- Pa nema baš puno seksi mrtvih muškaraca - glasio je Conneryjev odgovor.

13. Preživio je rak glasnica i bubrega.

14. Priznao je da voli zaviriti u čašicu.

15. George Bernard Shaw mu je najdraži pisac.

16. Nakon što se sprijateljio s glumicom Lanom Turner koja je u to vrijeme bila djevojka gangstera Johnnyja Stompanata, morao se skrivati od talijanske mafije.

17. Naslov filma “Never Say Never Again” predložila je njegova supruga Micheline jer je rekao da više nikada neće igrati Jamesa Bonda.

03. svibanj 2024 01:32