StoryEditorOCM
ForumOPASNE MUTACIJE

Otkud rekordni broj smrtnih slučajeva od Covida u Češkoj? Dio stručnjaka krivi porast pretilosti kod građana, no Česi se nastavljaju - debljati

Piše Davor Krile/PSD
19. travnja 2021. - 20:57

Češka je među rekorderima po broju umrlih od koronavirusa: prema službenim statistikama imaju gotovo 30 tisuća mrtvih.

Znanstvenici procjenjuju da je stvarni broj žrtava još barem za trećinu veći, kaže zamjenik rektora na Karlovom sveučilištu u Pragu Jan Konvalinka za Deutsche Welle.

Zanimljivo je da Češka ima visoku kvalitetu zdravstvene zaštite, kao i drugi najveći životni standard u postkomunističkim zemljama Europe. Otkud onda toliki broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19?

Dio analitičara u Češkoj krivicu pripisuju populističkoj vladi pod vodstvom oligarha Andreja Babiša, kriveći je za popuštanje u vrijeme Božića i nakon prošlog ljeta, kad su svi drugi uvodili lockdown. Drugi razlozi za veliki broj smrtnih slučajeva zbog korone su slabe kontrole važećih ograničenja za suzbijanje pandemije, nedovoljno praćenje inficiranih osoba, mali broj testiranja i nove, puno opasnije mutacije virusa.

image
AFP

Znanstvenici smatraju da visokoj stopi smrtnosti doprinosi i sveukupno nezdrav način života mnogih građana Češke. Ova članica Europske unije je s 200 litara po glavi stanovnika na prvom mjestu u svijetu po konzumiranju piva. Ništa manji rekorderi Česi nisu ni po broju pušača, bilo duhana, bilo marihuane. No, još jedan otežavajući faktor u infekciji koronavirusom – debljina – pokazao se u Češkoj također rekordno fatalnim: čak 57 posto žena i čak 71 posto muškaraca imaju previše kilograma, i po tome su građani Češke opet prvaci u Europskoj uniji. A mnoge znanstvene studije koje je nakon početka pandemije citirala „World Obesity Federation" su pokazale da postoji jasna veza između debljine i rizika od smrtnosti uslijed zaraze koronom.

„Bili smo šokirani kada smo otkrili vezu između broja gojaznih odraslih osoba u zemlji i smrtnih slučajeva od COVID-a 19", rekao je engleskom listu The Guardian glavni autor izvještaja dr. Tim Lobstein.

„Veza između prekomjerne težine i stope smrtnosti je jasna i ozbiljna", komentirao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

image
AFP

I liječnici u Češkoj upozoravaju stanovništvo na rizik od prekomjerne težine kod zaraze koronavirusom.

„Nažalost, Češka drži rekord po broju pretilih u Europi", kaže Ladislav Dušek, voditelj nacionalnog Instituta za zdravstveno informiranje i statistiku za DW. „Osamdeset posto korona-pacijenata koji su primljeni u bolnice su gojazni." „Najjače su pogođeni pretili", rekla je na Češkom radiju i Martina Vašakova, direktorica plućne klinike na Sveučilišnoj klinici Thomayer u Pragu

„Debljina znatno povećava rizik od zaraze koronavirusom", izjavio je Jozef Čupka, znanstvenik koji se bavi tom problematikom. „Kada jedna pretila osoba oboli, postoji znatno veći rizik da će završiti na intenzivnoj njezi. A kada završi na intenzivnoj, znatno je veći rizik da će umrijeti."

Mjere za suzbijanje pandemije, međutim, posvuda povećavaju broj pretilih, s obzirom da je zabranjeno bavljenje sportom u zatvorenim teretanama, a istovremeno je porasla konzumacija alkohola, kao i stopa pretilosti. Češki liječnici nadaju se da će s lijepim vremenom ljudi početi vježbati i mršavjeti, jer su apsolutno sigurni kako je u borbi protiv korone važan svaki (suvišni) kilogram.

19. travanj 2024 18:35