StoryEditorOCM
ForumSVJETSKI PRVAK U KICK-BOXINGU ZAVRŠIO U ZATVORU ZBOG DILANJA DROGE

Policija mu u stanu pronašla bilježnicu s imenima svih koji su kupovali od njega i njegovog 21-godišnjeg prijatelja

Piše Vladimir Urukalo / SD
1. rujna 2017. - 23:32
1772986

Nekadašnji svjetski prvak u kick-boxingu, 32-godišnji Marko Benzon iz Splita, ponovno je "zaglavio" zbog droge.

Presudom splitskog Općinskog suda osuđen je na dvije godine bezuvjetnog zatvora, a njegov kompanjon, 21-godišnji Kristian Anton Barišić, dobio je dvije i pol godine zatvora.

No, prema presudi koja je rezultat nagodbe, odnosno kazni koju je predložilo tužiteljstvo, a okrivljeni prihvatili, Barišić će iza rešetaka provesti godinu i tri mjeseca, a ostatak neće ako u roku od pet godina ne počini neko novo kazneno djelo.

Benzon će, pak, u zatvor svih 24 mjeseca, a mora još državi platiti i nešto više od 35 tisuća kuna, koliko iznosi sporedna novčana kazna. Državni je proračun također postao "bogatiji" za dodatnih 82.800 kuna, 3820 eura i 200 američkih dolara, što je novac koji je dilerima oduzet nakon uhićenja.

Izdala ih i bilježnica

A prema presudi, teretilo ih se da su od prosinca 2016. do 6. ožujka 2017. godine u Splitu nabavljali neutvrđene količine kokaina, heroina, tetrahidrokanabinola, metamfetamina i MDMA, i to od nepoznate osobe. Drogu su nosili u stan koji su zajednički koristili i tu su drogu prepakirali pomoću digitalne vage te je zajedno prodavali kupcima. A za kontakt s njima koristili su čak 11 različitih mobitela, te su tako zaradili gore spomenute kune, eure i dolare. Policija ih je uhitila 6. ožujka ove godine.

Prvo je uhićen Barišić u stanu, a Benzon je "pao" kad je dolazio u njega, iako je pokušao pobjeći policajcima.

U pretrazi stana pronađeno je 49,97 grama kokaina i 7,64 grama heroina te tri digitalne vage. Policija je također našla i uredno vođene bilježnice u kojima su se nalazile bilješke o tome koliko je tko, pod imenom i nadimkom, platio koliko droge.

Benzona su na suđenju branili odvjetnici Vinko Gulišija i Jadran Francheschi, a on je najprije na ispitivanju na ODO-u negirao djelo, da bi na raspravi sve priznao izražavajući kajanje i žaljenje. Barišića je, pak, zastupao Leopold Aljinović te je i on potpuno isto reagirao što se tiče davanja iskaza.

Olakotne i otegotne okolnosti

– Kao olakotne okolnosti na strani obojice okrivljenika sud je cijenio potpuno priznanje počinjenja utuženog kaznenog djela, time i njihov doprinos bržem okončanju ovog postupka i smanjenju troškova, iskazano žaljenje i kajanje zbog počinjenja ovog kaznenog djela, primjereno držanje pred sudom, njihove obiteljske prilike, odnosno činjenicu da je prvookrivljeni Marko Benzon otac dvoje malodobne djece, a da drugookrivljeni – mlađi punoljetnik Kristian Anton Barišić – očekuje rođenje djeteta.

Kao otegotne okolnosti na strani obojice okrivljenika, sud je cijenio dosadašnju osuđivanost, iskazanu upornost i ustrajnost u počinjenju kaznenog djela, na što upućuje inkriminirano razdoblje i visina pribavljene imovinske koristi te raširenost i društvenu pogibeljnost ove vrste kaznenih dijela – obrazložila je u presudi sutkinja Ankica Boban.


PRIJAŠNJE PRESUDE Dilao heroin, našli mu kokain
Spomenimo da je u lipnju ove godine Benzon kažnjen i na Prekršajnom sudu u Splitu, i to s pet tisuća kuna. Naime, u veljači 2016. godine bio je zatečen s tri vrećice kokaina ukupne težine 2,77 grama. Prije toga je u siječnju 2010. godine bio osuđen na pet godina zatvora zbog dilanja heroina u sklopu dilerske grupe s 11 članova.

05. listopad 2024 22:25