StoryEditorOCM
ForumCRNA STATISTIKA

Pravobraniteljica: "Prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena!" Kleči li netko za njih?

Piše HINA
11. veljače 2023. - 15:08

- Prošle je godine u Hrvatskoj ubijeno 13 žena od strane bliskih osoba, upozorila je u subotu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u povod desete obljetnice globalne kampanje "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", u kojoj sudjeluje 200 država.

- Tijekom 2022. godine, prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, 13 žena ubijeno je od bliskih osoba kojima su vjerovale i u čijem su okruženju živjele - izjavila je Ljubičić na Cvjetnom trgu gdje je održan prigodni program.

Kampanja "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" – "One Billion Rising‘" započela je 2012. godine. Ove godine u njoj sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku. 

Prošlogodišnji podaci za Hrvatsku pokazali su da se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji gotovo se izjednačio, dodala je pravobraniteljica. Prekršajnih djela bilo je oko 8 tisuća, a kaznenih nešto više od 7 tisuća.

- Kad prepoznamo, osjetimo ili čujemo da netko pati, građanska nas dužnost poziva da to prijavimo jer žrtve najčešće nemaju snage prijaviti nasilje. Zato preuzmimo tu odgovornost i spasimo one koji se nalaze u začaranom krugu - kazala je pravobraniteljica Ljubičić.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

U središtu Zagreba okupilo se stotinjak ljudi, neki od njih stigli su s transparentima "Ona Billion for Revolution" i "Zajedno gradimo kulturu nenasilja"

Svaka žena ima pravo pokazati svoju kreativnost, ljepotu i snagu, naglasila je regionalna koordinatorica kampanje Rada Borić.

- Danas ovdje stojimo zato što neke žene više ne mogu ustati, jer su ubijene. Mi ovdje ustajemo zato jer neki kleče, neki bi ženama i djevojčicama oduzeli slobodu - istaknula je Borić na skupu koji se održao pod motom "Ustanimo za slobodu!"

Na empatiju i solidarnost pozvao je i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić koji je naveo da se posljednjih godina broj ubijenih žena u Europskoj uniji od strane njihovih partnera ili članova obitelji popeo na 600 žena godišnje.

Na globalnoj razini, procjenjuje se da je svaka treća žena bila izložena fizičkom ili seksualnom zlostavljanju. 

- Ni Hrvatska nije izuzetak. Dok iranski sustav mlati i ubija žene, a hrabre Iranke ga se stide i bore za svoje živote, neki ovdje od nas podržavaju iranski sustav i zazivaju diskriminaciju i nasilje. Čega se pametan stidi, Hrvat klečeći zaziva - rekao je hrvatski eurozastupnik.

Europski parlament radi na novoj Direktivi o suzbijanju nasilja nad ženama koja će na razini svih država članica uspostaviti jasne standarde u prevenciji nasilja, zaštiti žrtava i adekvatnih sankcija za počinitelje

- Ne smijemo dopustiti dvostruko zlostavljanje žrtava, najprije od počinitelja, a onda od institucija - kazao je Matić.

image
Damjan Tadic/Cropix
03. svibanj 2024 14:11