StoryEditorOCM
ForumVJEROVALI ILI NE

Prosvjetna inspekcija otkrila kadrove bez ‘papira‘: zaposlen na fakultetu bez završene osnovne škole!

Piše PSD
4. ožujka 2022. - 22:01

Prvo ide osnovna škola. Potom, srednja škola. Onda preddiplomski, diplomski. Ovim redoslijedom bi svoje obrazovanje trebali završavati svi oni koji imaju diplomu s fakulteta. No, očito taj redoslijed ne prate svi, prenosi Mojfaks.

Nedavno su prosvjetni inspektori u Banja Luci tijekom kontrole fakulteta utvrdili da jedna osoba zaposlena na fakultetu nema diplomu ni osnovne škole, a njih još osam nema regularno završenu srednju školu, pišu Nezavisne. Prosvjetni su inspektori u prošloj godini bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 pronašli su određene nepravilnosti.

- U protekloj godini je u devet slučajeva, uvidom u dokumentaciju i evidencije ustanove u kojoj je diploma navodno stečena, utvrđeno da ne postoje podaci o osobi na čije ime glasi diploma - kazali su iz Inspektorata dodajući da je riječ o diplomi o osnovnom obrazovanju i osam diploma o srednjem obrazovanju.

Kako pišu dalje, kada su u pitanju provjere zakonitosti stjecanja diploma na fakultetima u Republici Srpskoj, Prosvjetna je inspekcija kontrole vršila po zahtjevu ustanova.

- Ako je diploma stečena u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonom i danim ovlaštenjima, Prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju kontrolira vode li se evidencije uredno, a ako je riječ o ustanovama van teritorije Srpske, zahtjev se upućuje nadležnim organima u kojima je ista stečena - kazali su iz Inspektorata za Nezavisne.

Osim toga, naglašavaju da prosvjetni inspektor "nije ovlašten utvrditi autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava“. Drugim riječima, nisu nadležni vršiti vještačenje je li isprava original ili lažna.

Prema njihovom Zakonu o obrazovanju Republike Srpske, za ne vođenje ili neuredno vođenje propisane evidencije o odgojno-obrazovnom radu škole, propisuje se kazna od tisuću do 5 tisuća KM (od skoro 4 tisuće kuna, pa do nešto iznad 19 tisuća kuna) za škole, dok osoba može biti kažnjena od jedne tisuće pa do 3 tisuće KM.

Sveučilište u Banjaluci kazalo je za Nezavisne da su sve diplome koje su oni izdali uredne.

- U proteklom periodu nije zabilježena nijedna nepravilnost koja se odnosi na diplome prvog, drugog i trećeg ciklusa studija izdate od strane Sveučilišta - kažu iz ove ustanove.

06. svibanj 2024 21:30