StoryEditorOCM
ForumHUMANITARNI PROJEKT

Rozata, podušene lignje, kašnjaki... Ove dame strance upoznaju s našim delicijama i tako pomažu našim mladim kuharima

Piše PSD.
31. siječnja 2023. - 11:54

Purica s mlincima, Habsburška juha, Lička hladetina, Sinjski arambašići, Dubrovačka rozata, Podušene lignje, Kašnjaki, Juha s cancarelom...

Zvuči ukusno, zar ne? K tomu, dade se primijetiti, "svjetski", a opet tako "naše" – to je kuharica na dva jezika, naziva "Kuhamo i služimo – iz Hrvatske s ljubavlju", skupine autorica – članica povjerenstva New Voicea.

Riječ je o skupini koja promovira ljudska prava i ravnopravnost, i dio je Lions Cluba Trogir, na čelu s predsjednicom Tatjanom Vukman. Dakako, krovna organizacija je Lions Club International, stoga ne iznenađuje što je kuharica – dvojezična, naime svako jelo ima engleski prijevod.

image
Josko Ponos/Cropix

Još je zanimljiviji povod ovoj lijepoj, rekli bismo, i ukusnoj priči; naime svaki prodani primjerak kuharice bit će financijski doprinos obrazovanju mladih – kuhara, onih iz obitelji skromnijeg imovinskog statusa (ili bez obitelji) koji će jednog dana možda postati i sami autori neke vlastite kuharice!

image
Josko Ponos/Cropix

Izdanje "Kuhamo i služimo – iz Hrvatske s ljubavlju", koje na šarmantan način promovira našu kuhinju – hrvatsku, ali sa uplivom multikulturalnosti drugih zemalja, što je vidljivo već iz naziva jela s početka ovog teksta – prvotno je promovirano već u Zagrebu, koncem prošle godine. Atraktivna splitska promocija, pak, zbila se ovih dana u hotelu Briig na Bačvicama, i to uz uvažene goste, gurmane, bonkuloviće i svojevrsne "gastro-domoljube", a projekt su poduprle i članice Woman on Wine udruge predvođene karizmatičnom Adelom Visković.

image
Josko Ponos/Cropix

- Naše članice nisu profesionalne kuharice, ali u stvaranju ovog humanitarnog projekta unijele su svoje emocije, vještine i vrijeme, kao i želju da dopru do svakog čitatelja u Hrvatskoj, ali i izvan granica naše zemlje kako bi strancima približili bogatstvo gastronomske tradicije koje Hrvatska posjeduje. Provedbom i ostvarivanjem ovog humanitarnog cilja potičemo izvrsnost dajući naglasak obrazovanju koje stvara vrhunske stručnjake potrebne hrvatskom turizmu kao glavnoj gospodarskoj grani – kazala je Tatjana Vukman, dugogodišnja djelatnica u sektoru socijalne skrbi, te predstavnica trogirskih "lavica" – New Voice-ica.

image


Na fotografiji Tatjana Vukman i Adela Visković

Josko Ponos/Cropix

Kuharica je vizualno aktraktivna knjiga u luksuznom uvezu (bit će vam žao "maćat‘" je!), te uistinu dragocjena i kao priručnik jer uz lijepa objašnjenja, povijesne crtice i kuriozitete sadrži i precizne normative sastojaka te proces izrade pojedinih jela, slanih i slatkih zalogaja. Pripremu jela za ilustraciju potpomogla je udruga ŠKMER (čelnik je glasoviti kuhar Neven Željko Bremec), a fotografirao ih je profesor Joško Čurković.

image


U hotelu Brig, Lions klub Split predstavio je kuharicu Kuhamo i sluzimo.
 

Josko Ponos/Cropix

 

04. svibanj 2024 02:46