StoryEditorOCM
ForumBOŽJI ČOVJEK

Ruski patrijarh Kiril blagoslovio je puške, a agresiju svoje zemlje na Ukrajinu naziva borbom protiv ‘sila zla‘ i onih koji žele uvesti gay parade

Piše Davor Krile/SD
8. ožujka 2022. - 16:15

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve, moskovski patrijarh Kiril, u nedjeljnoj je propovijedi rusku agresiju na susjednu zemlju i masovno ubijanje nevinih Ukrajinaca nazvao 'metafizičkom borbom' protiv zapadnih sila koje kampanjama genocida drugima nastoje nametnuti organizaciju gay parada. Nešto ranije je i molio za ruske vojnike 'koji brane ruske svetinje od sila zla'.

Nije nimalo slučajna frapantna podudarnost između crkvene i državne politike u Putinovoj Rusiji, zbog čega se tamošnji režim sve češće titulira klero-boljševizmom. Tradicionalna bliskost ruskog patrijarha s državnim vrhom bizantsko je nasljeđe koje obilježava sve pravoslavne crkve. Vladimir Vladimirovič je prije nekoliko godina, uostalom, posebnim zakonom i uz crkveni aplauz zabranio gay parade i svako javno promoviranje homoseksualnosti. Dekriminalizirao je usput i obiteljsko nasilje, pa za premlaćivanje žene Rusi više ne idu u zatvor, nego eventualno plaćaju samo novčanu kaznu.

image
Mikhail Metzel/AFP

Izrazivši razočaranje što su neki pravoslavni vjernici izabrali put „manjeg otpora“ i odlučili ne podržati rat u Ukrajini, patrijarh Kiril ih je u nedjelju pozvao da ostanu vjerni 'Božjoj riječi, Božjim zakonima i zakonu ljubavi i pravde'. Nepoznato je, doduše, na kojega Boga Kiril pri zagovoru rata misli: onaj na kojega se službeno poziva govorio je: 'pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi'.

Prema ocjenama prvog ruskog duhovnika, 'Zapad provodi genocid protiv zemalja koje nemaju gay parade' i tome se treba suprotstaviti. Kao opravdanje za brutalni nasrtaj tenkovima na susjednu suverenu državu Kiril je u propovijedi spomenuo i situaciju u Donbasu, gdje se, po njemu, „već osam godina vrši agresija nad onima koji ne žele prihvatiti takozvane vrijednosti koje promiču oni koji žele vladati svijetom“. Govoreći vjernicima u moskovskom hramu Krista Spasitelja, Kiril je kazao i da je cijeli svijet na testu hoće li ga asimilirati oni moćnici koji žele nametnuti 'gay parade' ili će im se ipak uspjeti oduprijeti. „Znamo da oni ljudi i zemlje koji odbijaju te zahtjeve ne ulaze u taj svijet nego mu postaju stranci“, mudro, odgovorno i nadasve humano istaknuo je ruski duhovni vođa.

image
Alexei Druzhinin/AFP

Dok je on propovijedao o oružanom otporu 'gay paradama', Ukrajinu je pred ruskim oružjem već bilo napustilo više od milijun i 200 tisuća nevinih ljudi. Njima Kiril nije našao za shodno posvetiti ni jednu jedinu riječ, makar većina izbjeglih s njime dijeli religiju i također pripada pravoslavnoj crkvi.    

Da svaki rat započnu popovi, nastave topovi, a završe lopovi – znamo još iz devedesetih i iz Balaševićevih slavnih stihova. Molbe patrijarhu Kirilu da pozove Putina na hitno okončanje agresije uzaludno su upućene u proteklih 10 dana s mnogih svjetskih adresa: od njemačkog kardinala Reinharda Marxa do predsjednika Poljske biskupske konferencije Stanisława Gądeckog i predsjednika Konferencije europskih Crkava (KEK) Christiana Kriegera. Potonji je u svom pismu moskovskom patrijarhu prošloga tjedna ocijenio kako je njegova šutnja „naprosto žalosna“. Puno žalosnija i podmuklija od Kirilove šutnje bila je, međutim, njegova zadnja propovijed.

image
Mikhail Metzel/AFP

Nisu, ipak, svi svećenici u Rusiji na liniji agresivne državne politike, poput licemjernog patrijarha. Ivan Burdin, svećenik u malome selu Karabanovo u Aleksandrovskom okrugu, nekidan je uhapšen nakon što je župljanima propovijedao protiv rata, opisivao bezumna ruska razaranja ukrajinskih gradova i organizirao antiratnu peticiju na web-stranici svoje župe, objavio je BBC. Policija ga je optužila da je diskreditirao ruske oružane snage: riječ je o kaznenome djelu koje je Duma utvrdila tek prije nekoliko dana, i za koje se može dobiti čak 15 godina zatvora.

image
Aleksey Nikolskyi/AFP
29. lipanj 2024 11:50