StoryEditorOCM
ForumSKUP U TUHELJU

SDP-ovci nastavili sa svađama, Bernardićevi pristaše Ivani Marković vikali da je nebitna: ‘Režali su na mene kao bijesni psi, a sada šute kao pudlice‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
4. rujna 2021. - 18:39

Plan vrha SDP-a bio je jasan. SDP je na stranačkom savjetovanju u Tuheljskim toplicama trebao poslati jasnu poruku o važnim temama za budućnost Hrvatske.

O tome da su još uvijek relevantna oporbena stranka. I da im je glavni cilj ponuditi bolja rješenja za građane, a ne voditi beskonačne unutarstranačke ratove.

No, isključenja nekadašnjih SDP-ovih dužnosnika očito su ostavila dubok trag pa savjetovanje nije prošlo bez međusobnih napada, upadica i dubokih podjela.

- Nije tajna da je ova situacija u kojoj se SDP našao u zadnjih nekoliko tjedana nakon izbacivanja članova najveća kriza koju je SDP imao u posljednjih 30 godina. Jednim potezom pera preko noći je izbrisano nekoliko tisuća ljudi, među kojima su osnivači stranke, brojni intelektualci, Račanovi kadrovi, bivši ministri i zastupnici - poručio je Bernardić, koji je takav potez vodstva SDP-a tijekom gostovanja na N1 televiziji u subotu ujutro nazvao - nerazumnim. Pogotovo u trenutku kada je platforma Možemo preuzela od SDP-a poziciju druge stranke u državi.

- Oni koji su režali na mene kao bijesni psi, sada šute kao pudlice. Suočeni smo s time da je preko noći izbrisana gotovo petina članova. Nitko novom rukovodstvu nije stvarao nikakve probleme, nitko nije javno govorio protiv njih - pojasnio je Bernardić. Koji je u istom tonu nastavio i u Tuhelju, spomenuvši izbacivanja SDP-ovaca tijekom rasprave o - javnoj upravi.

Pivski poticaji

Kako je Siniša Hajdaš Dončić, kao jedan od domaćina, spominjao pivo Devetku koje se u tom kraju proizvodi, Bernardić je kazao kako je jedan od izbačenih bivših ministara Gordan Maras poticajima omogućio proizvodnju tog piva. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin spominjao je Pulsku bolnicu i potrebu za državnim investicijama, a Bernadić je podsjetio da je taj projekt započeo također jedan od izbačenih, Rajko Ostojić.

U jednom trenutku prekinula ga je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

- Ovo nije Glavni odbor. Tema je savjetovanje, a ne problemi u stranci - poručila je bivšem stranačkom šefu Ivana Marković.

- Nastavi, ona je nebitna - doviknuo je netko od prisutnih SDP-ovaca iz Bernardićeva tabora. Otvoreno je na Bernardićeve riječi negodovala i europarlamentarka Biljana Borzan, a Marko Krička iz Siska je – slučajno ili ne – izašao iz dvorane baš kada je Bernardić počeo govoriti.

Grbin se pak nije želio puno osvrtati na priču o isključivanjima, ustrajući da savjetovanje nije mjesto za razgovor o stanju u stranci.

- O tome ćemo raspravljati iduću subotu na sjednici Glavnog odbora i na Klubu zastupnika prije početka zasjedanja Sabora. Nelogično je da politička stranka koja po poslovniku Hrvatskog sabora osniva Klub zastupnika ne može utjecati na to tko je dio tog kluba - pojasnio je Grbin. Tijekom ljeta Grbin je obavijestio Sabor da Rajko Ostojić, Marina Opačak Bilić, Nikša Vukas i Zvane Brumnić više nisu članovi SDP-a, no oni se i dalje na internetskim stranicama Hrvatskog sabora tretiraju kao članovi Kluba SDP-a, ali kao nezavisni.

Da bi ih izbacio, Grbin treba imati potporu većine zastupnika u zastupničkom Klubu socijaldemokrata. A nje, barem kako sada stvari stoje, nema.

Županije su skupe i trome

- Niz je primjera u kojima županije nisu u stanju ispunjavati svoje funkcije. Županije nisu u stanju osigurati da se Hrvatska ravnomjerno razvija i da građani u svim krajevima imaju dobru zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, dobru prometnu povezanost. Županije nemaju novca i nemaju kapaciteta za gospodarski razvitak. Sustav lokalne samouprave u Hrvatskoj ne funkcionira i zato je kočnica razvoja čitave države, a građani u brojnim sredinama ne uspijevaju dobiti javnu uslugu koja im treba, sustav je skup i trom - ustvrdio je Peđa Grbin govoreći o potrebi reformi na ovom području. Socijaldemokrati, prema njegovim riječima, žele postaviti temelje nove politike regionalnog i lokalnog razvoja Hrvatske.
- Pripremamo sveobuhvatnu reformu lokalne samouprave koju ćemo zajedno s našim partnerima implementirati i na taj način mijenjati društvo jer u SDP-u za to postoji politička volja - zaključio je Grbin. SDP-ov plan, prema neslužbenim informacijama, predviđa rezanje broja županija sa 20 na 7.

Izbačeni nisu došli

U SDP-ovim se kuloarima posljednjih dana spominjala mogućnost da se četvero izbačenih SDP-ovaca – Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Opačak Bilić – pojave u Tuheljskim toplicama, no oni na kraju savjetovanju ipak nisu prisustvovali. Na njemu je bilo stotinjak SDP-ovih načelnika, gradonačelnika i župana te ostalih lokalnih dužnosnika. Na savjetovanje su pozvani i saborski zastupnici SDP-a. Ali ne i četvero izbačenih iz stranke.

Otoci bez liječnika

Članica Predsjedništva stranke i gradonačelnica Supetra Ivana Marković upozorila je na neadekvatnu zdravstvenu skrb na Braču, gdje nedostaje ginekologa i pedijatara te zapitala Vladu i ministra zdravstva kako namjerava riješiti taj problem na otocima u okolnostima manjka liječničkog kadra i medicinskog prijevoza.
- Odgovornost je i na županijama koje ne vode računa o otocima i ruralnim sredinama - optužila je Marković, najavivši da i Supetar uvodi transparentnost i potpun uvid u trošenje gradskog novca.

18. travanj 2024 01:38