StoryEditorOCM
ForumANKICA MAMIĆ

Stručnjakinju za odnose s javnošću komentirala odluku o izborima: ‘Iznenađena sam, premijer sigurno zna nešto što mi ne‘

Piše vijesti sd
4. ožujka 2024. - 20:16

Odluka HDZ-a da raspusti Sabor krajem ožujka i raspisuje parlamentarne izbore u proljeće, umjesto uobičajenog jesenskog termina, iznenadila je političku analitičarku i stručnjakinju za odnose s javnošću Ankicu Mamić. Ona je izrazila svoje iznenađenje, ističući kako je pretpostavljala da će izbori biti održani u rujnu, jer je taj mjesec povoljan za glasovanje.

"Rujan je dobar mjesec, vlada optimizam, još nema računa za grijanje, preko ljeta se dobro zaradilo... Premijerova iznenadna objava meni implicira da on zna nešto što mi ne znamo" rekla je Mamić za Večernji.

Mamić je naglasila da premijer Plenković može imati razne razloge za ovaj potez, ali je uvjerena da je odluka sigurno u interesu HDZ-a. Spekulirala je o mogućim razlozima, uključujući moguće dogovore na europskoj razini ili želju da se izbori provedu prije mogućeg raspleta trenutnih afera koje stvaraju teškoće HDZ-u.

"Teško je nagađati o čemu se radi. Može biti stvari izvan javne sfere, dogovori na europskoj razini. Možda je Europska pučka stranka rekla premijeru ‘dajte pobijedite u Hrvatskoj da imamo dobru reputaciju pred europske izbore‘, to može biti jedan razlog. Drugi može biti da premijer zna kako će se trenutne afere koje stvaraju teškoće HDZ-u rasplitati tek na jesen, pa je bolje obaviti izbore prije toga" smatra Ankica Mamić, zaključujući da premijer vjerojatno želi dobiti hrvatske izbore prije europskih, kako bi tamo otišao kao pobjednik, s planom za europsku budućnost.

Istaknula je kako će odluka predsjednika Vlade zasigurno utjecati na izlaznost na izborima za Europski parlament, ali da će veliku ulogu odigrati i sama kampanja i aktivnosti Parlamenta usmjerene na poticanje građana na glasovanje.

image

Ankica Mamić

Davor Pongracic/Cropix/

Mamić je primijetila i nedostatak žena na izbornim listama, ističući kako nijedna žena nije nositeljica liste niti se nalazi u najužem timu nijedne stranke, što je, po njoj, tužna situacija.

"Bez obzira na to što je Hrvatska članica Europske unije i što je za nas važno kakve se politike provode u EU, za naše građane su najvažniji parlamentarni izbori. Nema svijesti da je nama važno što se događa u Europi tako da će sigurno utjecati na izlaznost. Mislim da će ona biti manja, ako ne dođe do ozbiljne kampanje za izlazak na europske izbore" rekla nam je, navodeći da su rezultati HDZ-a važni za planove Europske pučke stranke u Europi.

Konačno, Mamić je komentirala i odluku o raspuštanju Sabora, napominjući da je HDZ donio tu odluku samostalno, bez pritiska oporbe, što smatra normalnim potezom za stranku na vlasti.

28. travanj 2024 23:00