StoryEditorOCM
ForumDVA IMENOVANJA

Tko je Vanja Marušić: javno je posramila Ivu Sanadera, a u aferi Gabrijele Žalac ju je nadigrala europska tužiteljica

Piše PSD
18. travnja 2023. - 18:32

Vanji Marušić je ovo bio drugi mandat na mjestu ravnateljice USKOK-a na koju funkciju je prvi put na razdoblje od četiri godine imenovana u studenom 2018. godine. Krajem prošle godine, kada je ponovno izabrana, bila je i jedina kandidatkinja koja se prijavila na natječaj.

Rođena je u Rijeci gdje je diplomirala na Pravnom fakultetu 1997. godine nakon čega je postala vježbenica u Županijskom državnom odvjetništvu Rijeka. Po završetku vježbeničkog staža izabrana je za savjetnicu na riječkom Općinskom državnom odvjetništvu na kojem je 2003. godine imenovana zamjenicom.

Krajem 2011. godine postaje zamjenica ravnatelja USKOK-a u Zagrebu. Radila je na predmetima “Ina-Mol” i na slučaju “Monting Pim” tj. otkrivanju mita u HEP-u. Kako su predmeti “Hypo” i “Ina-MOL”  u jednoj fazi bili spojeni, Vanja Marušić je na prvome suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu zastupala optužbu zajedno s Tamarom Laptoš.

image

Vanja Marušić i Tamara Laptoš za vrijeme suđenja Ivi Sanaderu
 

Damir Krajač/Cropix

U javnosti su tada odjeknule i ostale zapamćene riječi Vanja Marušić u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda u studenom 2012. godine: “Kao premijer i najviši državni dužnosnik, Ivo Sanader bio je dužan i trebao je štititi interes svoje zemlje. Ne samo da nije štitio interes svoje zemlje već ga je izdao za pišljivih 10 milijuna eura te je time ugrozio vitalni ekonomski interes Hrvatske”.

Bivši premijer je nakon tog postupka bio osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora. Godinu dana kasnije, Vrhovni sud je kaznu umanjio za godinu i pol. Dvije godine kasnije, 2015. godine, Ustavni sud je ukinuo obje pravomoćne presude.

U siječnju te godine Vanja Marušić se vraća u Rijeku gdje je imenovana na dužnost županijske državne odvjetnice. Na toj funkciji ostaje do 2018. godine kada je tadašnji državni odvjetnik Dražen Jelenić imenovao ravnateljicom USKOK-a umjesto Tamare Laptoš, sadašnje europske tužiteljice.

image

Ivo Sanader na suđenju

Damjan Tadić/Cropix/Cropix

Tada su se za šeficu USKOK-a javile tri kandidatkinje: Tamara Laptoš, ravnateljica USKOK-a od 2014. do 2018. godine, Vanja Marušić i Sajonara Čulina, voditeljica SKOK-a u Rijeci.

Kraj 2021. godine njen mandat obilježila su prozivanja da je USKOK- štitio sada bivšu ministricu Gabrijelu Žalac i zataškao “aferu Softver”. Tada su Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica  i Vanja Marušić održale konferenciju za medije.

Ravnateljica USKOK-a priznala propust jer nisu na vrijeme obavijestiti o nalazima u “aferi Softver” Ured europskog tužitelja, koji je naknadno pokrenuo procesuiranje. Obje su odbacile tvrdnje da su USKOK i DORH zataškali aferu.

image

Gabrijela Žalac

Damjan Tadić/Cropix

USKOK je istraživao navode o aferi Softver, ali su ih odbacili nisu pronašli dovoljno dokaza, izjavile su. Sumnje u zataškavanje nisu joj naškodile jer je godinu dana kasnije Vanja Marušić ponovno imenovana na mjesto ravnateljice USKOK-a.

Pola godine nakon drugog imenovanja, zatražila je razrješenje s dužnosti.

28. travanj 2024 06:24