StoryEditorOCM
ForumNOVO ISTRAŽIVANJE

Treba li se bojati paketa iz Kine? Njemački znanstvenici objavili da na jednom od najpopularnijih materijala koronavirus može preživjeti do devet dana

Piše PSD
3. ožujka 2020. - 21:11

Kad su kineske vlasti, u želji da u što većoj mogućoj mjeri spriječe širenje zaraze koronavirusom, povukli iz opticaja korištene novčanice yuana i zamijenili ih novima, taj je potez Kineske banke izgledao prilično bizarno i ekstremno.

Međutim, novija istraživanja potvrđuju kako njihov oprez i nije bio naodmet jer su znanstvenici potvrdili kako se koronavirus, baš poput drugih mikroorganizama koji uzrokuju bolest, zadržava na stvarima koje ljudi koriste ili dotiču.

U stručnom medicinskom časopisu The Journal od Hospital Infection njemački znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Greifswald i Ruhr-Universität Bochum objavili su studiju u kojoj su na osnovu prikupljenih podataka zaključili da predmeti koje se najčešće naručuje u online kupovini isto mogu biti kontaminirani vurusom.

Tim znanstvenika koji je proveo istraživanje, na čelu s profesorom Günterom Kampfom, promatrao je različite materijale od plastike, stakla, čelika, aluminija i drugih metala, drveta, papira i keramike te bilježio kako reagiraju kad su izloženi koronavirusu.

Njihovo istraživanje potvrdilo je da Covid-19 na sobnoj temperaturi može živjeti izvan tijela na metalnim, plastičnim i staklenim površinama i do devet dana. Točnije, na metalnim površinama može preživjeti točno pet dana, a na onima od aluminija samo od dva do osam sati.

Plastika je najgora jer je prilikom testiranja uočeno da se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana.

Njemačka studija je pokazala i da temperatura prostorije u kojoj se predmet nalazi također doprinosi tome koliko dugo virus može preživjeti na pojedinom predmetu. Hladnoća i visoka vlažnost zraka produžuju mu životni vijek.

image
Nicolas Asfouri/AFP

Iako smatraju da je ovo otkriće dovoljan razlog za povećanu razinu opreza, znanstvenici ipak nisu sigurni može li se virus uopće prenijeti preko predmeta. Za to, naime, još nemaju ni jedan dokaz. A Svjetska zdravstvena organizacija i dalje uvjerava kako se virus ne može prenijeti paketima.

Onaj tko naruči pošiljku iz Italije, koja je sad postala veće žarište epidemije od Kine, može pak biti potpuno miran, jer u vremenskom roku u kojem virus može preživjeti sigurno neće dobiti paket. No, virus može stići s robom koja se utovara u kamione u Italiji i stiže u roku 24 sata u Hrvatsku.

Profesor Kampf i njegov tim utvrdili su i da biološke otopine poput etanola, vodikova peroksida i natrijeva hipoklorita mogu smanjiti mogućnost širenja koronavirusa na predmete već samo minutu nakon njihova nanošenja na pojedine predmete.

Stoga se tamo gdje se virus pojavio preporučuju korištenje otpine koja sadrži 62 do 72 posto etanola, 0,5 posto hidrogen peroksida ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita.

Postoji i mala mogućnost zaraze preko fekalija zaraženog. I to, međutim, znanost još istražuje. Štošta, zapravo oko korona virusa još nije jasno i traži vrijeme za potvrdu znanstvenih otkrića.

Dotad, temeljito treba prati ruke i općenito pravilno održavati higijenu. Tu pak liječnici savjetuju da ne bacate novac na kupovinu dezinfekcijskih sredstava.

Voda i sapun skidaju sve što se na koži nalazi, i mikroorganzime i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme. Utrljavanje gela ne skida se ništa, nego samo po koži razmazuju iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije skrivaju od dezinfekcijskog učinka.

24. travanj 2024 15:11