Oduševljenje sa zadrškom, tako bi se moglo opisati raspoloženje stanovnika Italije, odnosno Lombardije, kada je u pitanju odluka da se, od prošlog ponedjeljka, u regijama koje su žuta zona otvore ugostiteljski objekti koji mogu raditi do 18 sati.
- Da, otvorile su pizzerije, barovi, restorani i ljudima je drago da mogu otići popiti kavu ili pojesti kolač, no još je to miljama daleko od nekog normalnog života. Ljudi sjede po štekatima, a naravno mogu sjediti i u unutrašnjosti tih objekata, samo je broj gostiju u zatvorenom prostoru reduciran.
Evo, ja sam jučer, nakon tko zna koliko vremena, pojela pizzu i u pizzeriji su bila zauzeta samo četiri stola, a pizzeria sigurno ima mjesta za 80-ak ljudi. Nema turista i nema onih koji bi u pauzi posla došli nešto pojesti jer još uvijek rade od svojih kuća. Tako da mnogi restorani i pizzzerije nisu ni otvorili svoja vrata jer im se ne isplati - kazuje nam Rea Karninčić, Splićanka s milanskom adresom, vlasnica milanske turističke agencije "Solo Croazia".
Velike kazne
Policijski sat je i dalje u Italiji od 22 sata pa sve do pet sati ujutro.
- Da, upravo zbog toga ugostiteljski objekti mogu raditi samo do 18 sati, kako bi se izbjeglo da ljudi tijekom večeri i noći borave vani. Još uvijek svi u javnosti moraju nositi zaštitne maskice i u Milanu nećete nikoga vidjeti da nema zaštitnu maskicu. A i kazne su velike. Oni koji nemaju zaštitnu masku ili ne poštuju policijski sat, platit će kaznu od 400 do 1000 eura. Ovakva situacija s otvorenim ugostiteljskim objektima bit će na snazi dva tjedna, nakon čega će se ponovno, s obzirom na broj dnevno novooboljelih, donijeti odluka o tome hoće li nastaviti raditi ili će ih opet zatvarati - govori nam Rea.
Svaka osoba koja želi popiti kavu, pojesti kolač ili ručati u ugostiteljskom objektu, mora, dok ne sjedne za stol, imati zaštitnu masku na licu, a kada sjedne, može je skinuti i ne smije unutar ugostiteljskog objekta stajati na nogama. Također, mora masku staviti na lice odmah, čim odluči napustiti ugostiteljki objekt, odnosno čim se ustane od stola.
U Italiji je do sada od posljedica COVID-a 19, prema podacima Worldometera, umrlo više od 88.840 osoba, a u srijedu je bilo novooboljelh više od 7900.
- Zbog toga je Italija i podijeljena na zone. Talijanske regije, ovisno o broju novooboljelih, mogu biti u žutoj, narančastoj ili crvenoj zoni. Recimo, Lombardija je sada u žutoj zoni, a Sicilija, Sardinija, Puglia, Umbria... su u narančastoj zoni i kod njih su restrikcije veće nego u Lombardiji. Ako u nekoj regiji poraste broj novooboljelih, ide, recimo, iz žute zone u narančastu, a ako padne broj novooboljelih, onda ide iz narančaste u žutu zonu, gdje su restrikcije manje - kazuje Karninčić.
Problemi s cijepljenjem
I u Italiji je kao i u ostatku svijeta započelo cijepljenje.
- I ovdje su problemi s tim cijepljenjem. Očigledno cjepiva nedostaje i u Italiji. Međutim, kako nam je sada malo i politička situacija nesigurna, jer nam je "pala Vlada", pa čekamo novu, tako je i situacija s COVID-om nesigurnija. Ljudi bi se htjeli cijepiti, čak i oni koji su bili veliki protivnici cijepljenja žele se što prije cijepiti, jer im je "puna kapa" korone i situacije oko nje - kaže nam Karninčić.
U Italiji, turističkoj državi koja ima ogroman prihod od turizma, još nitko ne govori o putovanjima.
- Ma nitko još ništa ne govori o putovanjima. Tko zna kako će to biti i što će s time biti. Da bi se moglo putovati, trebaju se ljudi cijepiti, a kako cijepljenje ide, strah me pomisliti kada će se moći ponovno putovati. Mene u moju agenciju nazivaju, interesiraju se za ljetovanje u Hrvatskoj, ali nitko ništa ne rezervira, jer nitko još ne zna što će do ljeta biti. A koliko je COVID naštetio Italiji najbolje govore podaci da je od početka lipnja pa do kraja kolovoza 2020. u Italiji bio manjak od 65 milijuna turista, a gubitak u novcu od turizma bio je 100 milijardi eura - zaključuje Rea Karninčić.