U posljednjih pola godine sam nervozan, nemam snage, preko dana sam napet i često ‘planem‘ na svoje bližnje. Što mi se događa?
Upitao je jedan muškarac svoju liječnicu, inače iskusnu doktoricu u svojoj 64. godini koja je odmah prepoznala da ovaj 49-godišnji muškarac možda ulazi u andropauzu, poznatiju kao "mušku menopauzu".
Ovo su znakovi i simptomi koje muškarci često opisuju:
1. Ne budim se s jutarnjom erekcijom.
2. Umoran sam, nemam snage.
3. Napet sam i nervozan.
4. Depresivan sam i malodušan.
5. Razdražljiv sam i ljut ili neraspoložen.
6. Slabo se koncentriram i pamćenje mi je oslabjelo.
7. Imam problema s partnericom.
8. Imam smanjeni libido i spolnu energiju.
9. Imam problema s potencijom i erekcijom.
10. Koža, posebno na licu i rukama, mi je suha.
11. Osjećam bolove u leđima i zglobovima.
12. Teško dišem (danju i noću).
13. Puno pijem.
14. Stalno osjećam da sam pod stresom.
15. Nisam u dobroj fizičkoj formi.
16. Brzo se zapušem.
17. Ten mi je postao loš.
18. Teško mi je naći zadovoljstvo u nekim stvarima kojesu me prije veselile.
19. Ne bavim se nikakvim sportom.
20. Imam previše kilograma.
21. Emocionalnu nestabilnost ‘liječim‘ hranom, posebno uvečer.
22. Osjećam se staro, iako po godinama i nisma tako star.
23. Ne sviđa mi se moj odraz u ogledalu.
24. Nekad sam čangrizav, nekad tužan.
25. Televiziju gledam više nego prije.
Prema Hrvatskoj enciklopediji LZ Miroslav Krleža andropauza je ukupnost organskih i psihičkih promjena u muškaraca između 50. i 70. godine života koje nastupaju s prestankom lučenja muških spolnih hormona, prvenstveno testosterona. Naziv je nastao analogijom prema riječi menopauza. Opadanje spolne moći u to je vrijeme postupno i kod pojedinaca različito. Stvaranje sperme (spermatogeneza) postoji i nakon prestanka stvaranja muških spolnih hormona.
Kad muškarci dođu u godine života između 40-te i 55-te, mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u razini hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca, navode u članku za Pliva zdravlje Goran Perko, dr. med., Diana Mihok, dr. med., Hrvoje Radašević, profesor kineziologije i prim. mr. sc. Spomenka Tomek Roksandić, dr. med., specijalist gerontolog.
Opažate da naši stručnjaci navode da se u andropauzu može ući odmah iza četrdesete.
- Tjelesne promjene u muškaraca nastaju vrlo postupno, te mogu biti praćene promjenama u ponašanju, raspoloženju, javlja se premorenost, gubitak energije, seksualnog poriva i fizičke agilnosti. Štoviše, studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza.
Kako se ove promjene događaju u vrijeme kad mnogi muškarci preispituju svoje vrijednosti, dostignuća i smjer u životu, često je teško shvatiti da su promjene koje nastaju povezane s nečim drugim nego samo s vanjskim uvjetima.navode naši stručnjaci, uz napomenu kako za razliku od menopauze, koja općenito nastaje u žena koje su u srednjim 40-tim do srednjim 50-tim godinama života, muška "promjena" je puno postupnija i proteže se nekoliko dekada. Stav, psihološki stres, alkohol, ozljede ili operativni zahvati, lijekovi, pretilost i infekcije mogu doprinjeti nastanku andropauze.
Iako će s godinama pad u testosteronu nastati kod praktički svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvidjeti tko će iskusiti andropauzalne simptome dostatne jakosti da potraže medicinsku pomoć. Također je nepredvidljivo u kojoj dobi će simptomi nastati kod pojedine osobe. Simptomi kod svakog čovjeka mogu biti drugačiji, zbog toga je nužan individualan pristup ukoliko su se javile zdravstvene poteškoće vezane za pad razine testosterona.