StoryEditorOCM
ForumSTRAVIČAN DOGAĐAJ

Užas na naplatnim kućicama: vozač koji je skrivio nesreću na Svetoj Heleni doktorima je podmetnuo vodu umjesto urina, a ‘otkantao‘ ga je i otac

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
19. listopada 2021. - 14:12

- Taj dan sam radio popodne i došao sam s kolegom u zamjenu jutarnjoj smjeni na očevid prometne nesreće. Preuzeli smo na naplatnim kućicama Sv. Helena nadzor nad vozačem počiniteljem kojeg smo, zatim, po nalogu vođe ekipe za očevid, odveli na liječnički pregled na Hitnu medicinu rada. Nismo ga ispuštali iz vida. Dežurni doktor tamo je vozaču uzeo dva uzorka na alkohol i opojne droge. Nakon što su mu izvadili krv, išao je dati mokraću. Vozač se uzmuvao i izmotavao. Vrata toaleta bila su pritvorena, bilo nam je važno da se ne povrijedi. Nakon čega je doktor ubrzo vidio da je u posudi za urin prozirna tekućina pa ga je upitao: 'Je li to vaš urin ili ste mi vodu natočili?' Odgovorio je da ne može mokriti pa mu je doktor rekao da popije vodu. Brzo se ipak pomokrio, a mi smo stajali na otvorenim vratima odmah uz njega. Tekućina je tad bila žuta, a valjda je prvi puta vodu uzeo iz školjke. Poslije, kad smo stigli na parkiralište Heinzelove, dobili smo nalog da ga pustimo na slobodu – ispričao je policijski službenik prometne policije PUZ-a na suđenju Ozrenu Mlinariću (37), optuženom da je u srpnju 2019. pod utjecajem opijata na naplatnoj postaji Sveta Helena skrivio prometnu nesreću zabivši se velikom brzinom u auto u kojem se nalazila tročlana obitelj Dobrenov. Nakon što je Mlinarić pušten na slobodu, dožio je novu blamažu, piše Jutarnji.

Vidno slomljen i prestrašen zbog svega što će uslijediti kao i jer tada nije znao težinu ozljeda Dobrenovih, pred policajcima je zvao oca zamolivši ga da dođe po njega na parkiralište ispred policije.

- Otac mu se javio i rekao: 'Pobrini se sam'. Otkantao ga je samo tako jer bio je ljut na njega – pojasnio je još policajac. Na upit sutkinje kakav je vozač bio psihički tijekom cijelog njihova nadzora, policajac je odgovorio da je Mlinarić bio u totalnom šoku, da je u par navrata briznuo u plač i da je bio svjestan svega. Tijekom vožnje autom prema Hitnoj, pitao ih je hoće li u zatvor, a i zapitkivao se što je to napravio.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice i Mlinarićeva odvjetnika Janjka Grlića koliko je vremena prošlo između vađenja krvi i finalnog uzorka urina te je li vozač na mjestu očevida konzumirao kakvu tekućinu i je li s ikim još razgovarao, policajac je dodao da je vrijeme boravka na Hitnoj bilo nekih 20-ak minuta otprilike.

- A vozač je na mjestu nesreće hodao po kolniku autoceste. Prišla mu je osoba starije dobi, predstavio nam se kao otac. Nisu razmjenjivali nikakve predmete, razgovarali su nekih 20 minuta do pola sata. Vozačev otac je bio jako ljut i otišao je iz našeg vidokruga – zaključio je policajac. Drugi njegov kolega koji je po dolasku u zamjenu na očevid na naplatne kućice regulirao promet, prisjetio se da je vozač bio komunikativan i svjestan situacije te da mu je bilo malo čudno kada je na Hitnoj odložio čašu sa urinom a umjestu žute, tekućina je bila prozirna.

-Zbog čaše sa prozirnom tekućinom pozvali smo doktora koji ga je pitao što je u čaši. Rekao mu je da ne može mokriti pa je popio vodu. Dao je stvarni uzorak urina nakon toga, na očigled je boja bila drugačija. Po mom mišljenju, vozač je bio svjestan situacije i što je napravio. Bio je šutljiv i pitao me dok je sjedio samnom na stražnjem sjedalu u autu: 'Hoćete li me strpati u zatvor?' Još je dva, tri puta gledajući u pod zapitao se: 'Što sam napravio?' - zaključio je drugi policajac.

U sudnici su saslušani i djelatnici HAC-a koji su bili na mjestu užasa.

Mislav J. (29) i Danijel K. (46) bili su u ophodnji kod Novaka kad su dobili dojavu o nesreći.

- Mislili smo da se netko samo krvrcnuo autom. Ali su nam onda javili da stiže Hitna i vatrogasci. Tamo smo zatekli užas. Hitna je već bila tamo te smo se angažirali oko pomaganja, ali ništa nismo mogli bez vatrogasaca. Pomagali smo djetetu koje je bilo u stražnjem dijelu u sjedalici, ali metal nismo mogli prerezati. Tata je pokušavao podignuti glavu, nismo tad bili svjesni da je u autu i ženska osoba. A kako je ta zelena zgužvana Škoda imala mađarske tablice iznenadili smo se kada je dijete progovorilo hrvatski rekavši da ga sve boli. U drugom crnom autu, pak, nije bilo nikoga, a gospodin za kojeg smo doznali tek kasnije da je vozač, govorio je: 'O bože što sam napravio?' - prisjetio se Mislav J. Njegov kolega Danijel K. prizor koji je zatekao po dolasku na naplatne kućice nazvao je havarijom.

- Mjesto smo osigurali čunjevima da netko ne naleti drugi. Zatekli smo auto na boku, a u njemu zarobljenu tročlanu obitelj, mamu, tatu i dijete. S obzirom da je neka tekućina kapala iz vozila, prioritet je bio što prije ih osloboditi. Tamo je bila masa ljudi i svi su bili uznemireni – opisao je Danijel K. Njihova kolegica Kristina K. koja je u kobnim trenucima bila u samoj naplatnoj kućici otkrila je da je odmah istrčala van iz kućice jer se prestrašila. Bila je u šoku te se sklonila u zgradu, a što se sve odvijalo potom nije željela gledati.

Podsjetimo, na udaru Mlinarićeve nekontrolirane vožnje, tijekom koje je bio smanjeno ubrojiv jer je bio pod utjecajem amfetamina, GHB-a i diazepama, našao se Daniel Dobrenov (40), bivši teniski trener Petre Martić, sa suprugom Anom i sedmogodišnjim sinčićem. Dobrenovi su u teškom stanju završili u bolnici, a dječak je bio čak i životno ugrožen.

Na početku suđenja Mlinarić je kazao da se ne smatra krivim, a u tužiteljstvu je tijekom istrage, podsjetimo, ispričao da je večer prije popio za smirenje Normabel i Fluzepam..

- Bio sam potpuno priseban, natočio sam gorivo, platio i uopće ne mogu objasniti razlog zbog kojeg je došlo do nesreće. Nakon nesreće do mene je došla žena iz naplatne kućice i pitala me jesam li dobro. Otišao sam do oštećenika i počeo histerizirati. Ove sekunde bih zamijenio mjesta s tim ljudima. Prije same nesreće vraćao sam se s Raba, gdje sam se liječio od ovisnosti, a na liječenje sam otišao svojevoljno - ispričao je tužiteljima Mlinarić, koji je nakon svega obitelji Dobrenov napisao pismo isprike. Dan nakon nesreće 12. srpnja 2019., pak, dok je po medijima pratio posljedice užasa koji je skrivio jer je objavljena i snimka naleta na kolonu vozila, Mlinarić je prijatelju poslao poruku na WhatsApp: "Jako sam loše. Imao sam saobraćajku jučer na naplatnim kod Zagreba. Neprilagođena brzina i drkao sam po sicu, i sa 100 sam se zaletio u auto na naplatnoj. Za sad su svi živi, al se još jedna osoba bori za život. Ne gine mi zatvor i neka... van sebe sam u šoku."

Svojom nepromišljenom vožnjom i izazivanjem nesreće koju je počinio s neizravnom namjerom pokvario je ljetovanje Dobrenovima koji su se kobnog dana dovezli u Hrvatsku iz Budimpešte, gdje su sletjeli iz daleke Australije. Planirali su se naći s prijateljem i potom otići na ljetovanje na Dugi otok. Umjesto toga završili su u bolnici, s višestrukim prijelomima, oguljotinama, nagnječenjima, ranama, krvarenjima...

Tužiteljstvo smatra da je Mlinarić vozio brzinom od najmanje 125 km/h na mjestu gdje je trebao već biti zaustavljen. Prethodno je ignorirao četiri prometna znaka ograničenja brzine (od 100, 80, 60 i 50 km/h) i znak obaveznog zaustavljanja.

Vještak psihijatar je u svojem inicijalnom nalazu i mišljenju zaključio da je optuženi bio apsolutno nesposoban za sigurnu vožnju jer je dominantno bio u stanju intoksikacije tekućim ecstasyjem, s oštećenjima procjene opasnosti, percepcije, mentalnog procesuiranja, te da je vjerojatno kratko zaspao za volanom. Iz medicinske se dokumentacije iščitava kako se od 29. svibnja do 5. lipnja liječio u čakovečkoj bolnici od psihotičnog poremećaja i sindroma ovisnosti o psihoaktivnim tvarima te od 5. lipnja do 5. srpnja 2019. u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Svi ti pokušaji liječenja, kako će se otkriti šest dana kasnije, bili su uzaludni.

Na idućem ročištu biti će saslušana dvojica policajaca koji su prvi stigli na mjesto nesreće.

23. travanj 2024 22:10