StoryEditorOCM
ForumNIKAD DOSTA

Zavrtila pola Hrvatske: Lipa Josipa zbog dinarske je prčevitosti od kninske kraljice postala uznicom

Piše Saša Ljubičić
5. veljače 2024. - 16:40

Oj, žalosti. Lipa je zavrtila pola Hrvatske oko malog prsta. Nema, brate, s kim ta nije šurovala: od A.P.-a, koji se pred izbore zbog nje peče na laganoj vatrici, i favorita mu za mjesto glavnog državnog odvjetnika, "radosnog" Ivana Turudića, do famoznog Mirka Raškovića, kojeg srpski mediji nazivaju Karamarkovim Srbinom i optužuju ga za doušništvo.

Mućnite malo glavom; Rašković vam je onaj koji je svojedobno svojim glasom u Saboru s liste SDSS-a doveo HDZ na vlast. A s njim je Josipa Rimac, danas Pleslić, drmala Kninom i okolicom zbrajajući glasove Hrvata i Srba dok je politički nije detronizirao njezin nekoć bliski suradnik – dr. Marko Jelić. To vam je ilustracija koliko je bio širok njezin dijapazon veza i poznanstava, usluga i protuusluga.

Zapravo, nema smisla nabrajati s kim sve vehementna Josipa nije bila u kontaktu. Ispada da su u pravu oni koji tvrde da bi analiza prepiski iz njezina mobitela više rekla o Hrvatskoj danas nego sva izvješća Europske komisije i MMF-a o stanju u dozlaboga korumpiranoj državici na jugoistoku Europe.

Povratak u Knin

Dug je bio put Rimčeve od kraljice do uznice. Ambiciozna djevojka sa sela rođena je u Lukaru 25. veljače 1980., općina Promina, kao Josipa Čulina. U školu je pošla u Kninu, gdje ju je nakon četiri razreda zatekao rat. Pučko obrazovanje nastavlja u Oklaju, da bi kao prognanica prvo završila u Rijeci, a onda u Splitu. U Knin se vraća nakon oslobođenja 1995. godine. 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Tu će završiti srednju ekonomsku školu, a potom upisati izvanredni studij na višoj ekonomskoj školi u Splitu. Važnije od toga da je diplomirala i stekla zvanje ekonomistice jest da se od šesnaeste godine uključila u Mladež HDZ-a. Od tada se nezadrživo uspinje na društvenoj ljestvici.

S dvadeset godina već je ravnateljica. Najmlađa u povijesti Hrvatskog Crvenog križa. Tu je odradila osam godina, pa po sistemu jednom direktorica, uvijek direktorica, 2005. preuzela dužnost ravnateljice Crvenog križa Šibensko-kninske županije. Sve je to njoj njezina borba dala.

U jednoj od vrlo studioznih analiza provedenih u SAD-u o raspadu Jugoslavije konstatira se da je glavni okidač za krizu koja se kasnije pretvorila u rat pa prouzročila stotine tisuća žrtava i ogromnu materijalnu štetu bio plemenski način života koji na Balkanu nikada nije prevladan. U takvim zajednicama institucionalna pravila ne vrijede pišljiva boba: sve se radi dogovorno po sistemu "ja tebi – ti meni", dok se i ono malo pravne države koja jedva da na papiru postoji ne uruši.

Kad su jugoslavenska plemena rodijačkim domunđavanjima poslala SFRJ u povijesnu ropotarnicu, isto su nastavila prakticirati svatko u svome ataru. Upravo taj hajdučki model ponašanja u kojem će Josipa ispunjavati želje drugima samo ako oni to urade njoj, ne hajući pri tome je li nešto u skladu s Ustavom i zakonima, učinio ju je gradonačelnicom (i to opet najmlađom u RH, op.a.) u tri mandata, zatim saborskom zastupnicom pa državnom tajnicom. Mašalah. 

Prefrigana kakvu ju je Bog dao, brzo je shvatila način na koji funkcionira državni aparat. Hrvatska je, zapravo, jednako HDZ, a kako je ona članica partije od mladih dana – tko joj što može? Ministri, suci, obavještajci i tužitelji, visokopozicionirani policajci..., svi su oni privilegije zavrijedili samo i jedino pripadnošću i odanošću stranci, a kako je to drugi dom još od puberteta, tko se od nje bolje može snalaziti u HDZ-u?

image
Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Jedino što je promućurna Drnišanka smetnula s uma jest da nema savršenog zločina. I da lopovluk najčešće propadne zbog "dila", jer je uvijek nekome i nešto malo pa se osjeća zakinutim. Tako pucaju tikve. I to je Josipu Rimac stajalo položaja, javnog sramoćenja, a na kraju i slobode, a ne akcija tobožnje pravne države koja se bori protiv kriminala. Vidjeli smo, naime, na koji to način radi sudac Turudić, koji laže na kilometre o poznanstvima s dotičnom i Zdravkom Mamićem.

Uz častohleplje, "prošetala" je Josipa Čulina, Rimac, a sada Pleslić, tolikim važnim pozicijama, i pobrinula se da ih prati adekvatan materijalni status. Unatoč izvrsnim primanjima, političarki od zanata ni ono što je primala po zakonu očito nije bilo dosta. Klasika.

U fokus javnosti došla je na krajnje blesav način: zbog skupe "obleke" kojom je paradirala u pauperiziranom Kninu, da bi se nedugo potom počelo raspravljati o stanovima obitelji Rimac.

Neki ni do danas nisu popravili ono što im je u ratu uništeno, a obitelj Rimac od države je, umjesto jednog, dobila čak tri stana u istoj zgradi. To je prvo stajalo godine dana "guljenja krumpira" izvjesnu Annu Mariju Radić, bivšu ravnateljicu Uprave za područja posebne državne skrbi, zbog koje je Josipa Rimac hodočastila Turudiću. 

Možda su oni i tom prilikom tek "gugutali" jedno drugome, ali činjenica je da Lipa ne da nije obuhvaćena istragom, već ni Radić "iz prve" nije završila onkraj brave dok Vrhovni sud nije odlučio drukčije. 

Kad apetiti rastu 

Da je na vrijeme stala nazivati odgovorne, možda bi Josipa Pleslić i danas bila u sedlu? Karijere će je stajati afera "Vjetroelektrane", jer je, optužnica kaže, kao državna tajnica zloupotrijebila položaj gurajući projekte Milenka Bašića. Za to je, navodi se, primila više od 40.000 eura mita, što bi je, dokaže li se isto pravomoćnom presudom, moglo stajati robije. 

image
Damir Krajac/Cropix

Narodski rečeno, ambicioznu Josipu je "prebacilo". A koga ne bi? Kad sa šesnaest godina shvatiš da možeš što te volja samo zato jer su te primili u HDZ-ovu omladinu i postavili za predsjednicu, naravno da apetiti rastu.

Prvi signal da svakoj sili dođe kraj, bio je gubitak izbora u Kninu. Čim je ostala bez izvršne vlasti, u ovako skrojenoj državi postala je ranjivom. Netko politički mudriji primirio bi se i preselio na rezervni položaj, kao što je učinio niz HDZ-ovaca njezina ranga i funkcija nakon prvih javno izraženih sumnji u zloupotrebu položaja, no urođena dinarska prčevitost Josipi nije dala odustati.

Unatoč optužbama koje su se pojavljivale na sve strane, ponosno je marširala uzdignute glave dok nije zviznula u zid. Srušit će ga jedino odluči li razvezati jezik, a dogodi li se nekim slučajem takvo što, dogodit će se i političko čudo: HDZ će s vlasti smijeniti njihova zabludjela ovčica, a ne nikakvi jalnuški diletanti iz oporbe.

U superizbornoj godini, kraljica je na potezu. Može li stvarno nauditi kralju?    

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
28. travanj 2024 05:47