StoryEditorOCM
KalelargaPRAZNE AMBULANTE

Apel iz Benkovca: "Situacija u Domu zdravlja je neizdrživa, uputnice i recepte moramo čekati po nekoliko dana, poduzmite nešto"

Piše A. V. Š.
22. srpnja 2024. - 19:43

- Te priče o javnom zdravstvu mogu objesiti mačku o rep! U Benkovcu na običnu uputnicu moramo čekati četiri dana, recept dobijemo tek kad nam se netko smiluje, a za bilo kakvu pretragu na vađenje krvi moramo ići u Zadar. Članica naše obitelji nekidan je za kontolni pregled, nakon što je bila hospitalizirana, uputnicu čekala danima. Da vam ne kažem da Dom zdravlja izgleda isto kao u mojoj mladosti, a sad imam skoro 70 godina. Ništa se nije promijenilo, osim na na nagore- apel je naše čitateljice iz Benkovca koja upozorava na neodrživu situaciju u tamošnjem domu zdravlja.

Od četiri ordinacije obiteljske medicine, svega jedna normalno radi s pacijentima puno radno vrijeme. U dvije su liječnice na bolovanju i porodiljnom dopustu, odnosno specijalizaciji, dok u četvtoj radi umirovljena liječnica na četiri sata dnevno.

- To je jednostavno neodrživo. Dovoljno vam je doći ispred ambulante u radno vrijeme da vidite koja je to gužva i nervoza. Kad trebaš doktora u Benkovcu, bolje ti je da sideš i plačeš- kaže pacijentica iz Benkovca. 

Županijski pročelnik za zdravstvo dr. Marko Kolega kaže kako je u Benkovcu trenutno krizna situacija, ali kako rade na rješavanju problema.

- Poklopilo se bolovanje i specijalizacija koju liječnica mora odraditi u drugim ambulantama, ali nadamo se da takva situacija neće dugo potrajati. Što se tiče izdavanja uputnica i recepata, tu ne bi trebalo biti nikakvog zastoja ili dužeg čekanja jer se i jedno i drugo izdaje elektronskim putem - kaže pročelnik Kolega. 

 

28. rujan 2024 15:56