StoryEditorOCM
KalelargaŽALIO SE...

Britanac koji je na području Benkovca skrivao više od tri kilograma marihuane ponudio jamčevinu za izlazak iz zatvora

Piše B. S.
10. rujna 2024. - 14:49

Britanac Neill D.J., 61-godišnjak koji je na području Benkovca skrivao više od tri kilograma marihuane, podnio je ustavnu tužbu zbog produljenja istražnog zatvora koje mu je naložio Županijski sud u Zadru.

Sud je produljenje zatvora opravdao opasnošću od bijega i mogućnošću ponavljanja kaznenog djela, s obzirom na to da je Neill već bio uhićen zbog sličnog kaznenog djela.

Naime, Županijski sud u Šibeniku već je protiv njega vodio postupak, a unatoč mjerama opreza koje su mu bile izrečene, uključujući zabranu proizvodnje i prodaje preparata na bazi industrijske konoplje, on je nastavio s ilegalnim uzgajem marihuane. Oduzeta “trava” sadržavala je više od 0,2 posto THC-a, što je iznad zakonom dopuštenih granica, a svjedoci su potvrdili kako je Neill bio svjestan nezakonitosti svojih radnji.

Njegova žalba, kojom je pokušao osporiti produljenje istražnog zatvora, odbijena je, međutim, 7. lipnja.

Žalbeni sud je zaključio da su razlozi za pritvor jasni, posebno zbog opasnosti od bijega jer je riječ o državljaninu Velike Britanije te mu prijeti visoka zatvorska kazna do 12 godina.

Ustavni sud je u svojoj ocjeni potvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo, temeljeći tu ocjenu na nalazima vještačenja i iskazima svjedoka, koji su naveli da je Neill nastavio s ilegalnim uzgojem i sušenjem marihuane i nakon prethodnog uhićenja. Iako je ponudio jamčevinu u iznosu od 10.000 eura, sud je zasad ocijenio da taj iznos nije dovoljan da bi se otklonila opasnost od bijega.

10. rujan 2024 21:36