StoryEditorOCM
KalelargaSPORNI MAIL

Čerkuč: „Zatražit ću ostavku ravnateljice Šimić i pročelnika Kolege. U sustavu Hitne i saniteta u Zadarskoj županiji stanje je alarmantno“

Piše Zadarski.hr
5. srpnja 2024. - 11:03

 „Zatražit ću ostavku ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivane Šimić i resornog pročelnika UO za zdravstvo Marka Kolege. U sustavu Hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza u Zadarskoj županiji stanje je potpuno alarmantno. Obrovac je prekjučer bio bez vozila, Gračac je imao samo jedno, Zadar tri, a prema dokumentaciji o ustrojstvu trebamo imati 11 vozila. Skandalozno je da od timova za turističku sezonu koji su, prema tvrdnjama pročelnika, trebali početi s radom 15. lipnja, nije oformljen niti jedan“, rekao je potpredsjednik Skupštine Zadarske županije, predstavnik stranke Centar Davor Čerkuč

Iz e-maila kojeg je Šimić 28. lipnja uputila ravnatelju ZHMZZ-a, evidentno je da postoji ozbiljan problem s dostupnošću sanitetskog prijevoza u zdravstvenom sustavu, posebno za pacijente kojima je nužan prijevoz zbog medicinskog pregleda ili zahvata.

image

E mail

/Slobodna Dalmacija

„Nedostupnost usluga nametnuta je upravo navedenim mailom, kojeg posjedujemo. Sanitetski prijevoz je trenutno dostupan samo za pacijente na dijalizi, onkološke bolesnike i pacijente koji moraju posjetiti dnevnu hematološku bolnicu, a ograničenje je dovelo do toga da mnogi drugi pacijenti, koji su mjesecima ili čak godinama čekali na zakazane preglede, ne mogu dobiti potreban prijevoz i tako ostaju bez medicinske skrbi“, upozorava Čerkuč, podsjećajući i na brojne istupe pacijenata koji su proteklih dana o svemu obavijestili medije.

„Za ovakvo stanje zaslužan je i resorni pročelnik Kolega, čija je izravna odgovornost osigurati pristup potrebnim zdravstvenim uslugama. Umjesto da je na vrijeme odradio sve što je potrebno ili barem upozorio kakvo je stanje i pokušao naći rješenje, u srcu turističke sezone on se bavi političkim prepucavanjima, dok su pacijenti potpuno bespomoćni. Na sjednici županije govorio je o 5,6 timova pripravnosti na zadarskih otocima i 21 timu sanitetskog prijevoza, što nema nikakve veze s realnošću i zato smatram da su i on i ravnateljica dužni podnijeti ostavke i objasniti građanima zašto smo se uopće našli u ovakvoj situaciji“, zaključuje Čerkuč.

18. rujan 2024 07:38