StoryEditorOCM
Kalelarga40 TISUĆA TESTOVA

Danas je počelo samotestiranje učenika na COVID 19. Evo kakve su prve reakcije u zadarskim osnovnim i srednjim školama

Piše AVŠ
14. veljače 2022. - 14:12

U većini zadarskih škola, osnovnih i srednjih, samotestiranje učenika u ponedjeljak još nije ozbiljno krenulo. Kako su nam rekli ravnatelji s kojima smo razgovorali, škole su u petak preuzimale brze antigenske testove, no dio toga do ponedjeljka nisu uspjeli razdijeliti među učenicima, odnosno njihovim roditeljima.

- Tijekom četvrtka i petka naši su učenici bili na praksi kod obrtnika tako da im nismo imali kada podijeliti testove. Za sada nije bilo većih pritužbi, mislim da će većina roditelja iskoristiti priliku i testirati djecu. U prosjeku, po razredu, jedno ili dvoje učenika se neće samotestirati- kazao nam je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković koju pohađaju 653 učenika.

Slično je i u Osnovnoj školi Petar Preradović gdje je podijela testova u petak bila otežana.

- Krenut ćemo od utorka sa samotestiranjem, ali tu ionako nije bitan dan nego vremenski odmak od sedam dana, a djeci u petak počinje drugi dio školskih praznika. Desetak roditelja se javilo putem maila, izražavajući svoje negodovanje zbog samotestiranja, te traže od mene da se očitujem o zdravstvenoj ispravnosti samih testova te jesmo li kao škola uopće nadežni za to. Zato ponavljam da je samotestiranje dobrovoljno, isključivo na temelju volje, a ne obaveze- kazao nam je ravnatelj te škole, Ante Barač.

U ovom, prvom, valu distriburano je nešto manje od 40 tisuća antigenskih testova koji su namijenjeni testiranju učenika u Zadarskoj županiji.

20. rujan 2024 15:36