StoryEditorOCM
KalelargaSTIGLI REAGENSI

Dr. Medić: Brže testiranje olakšat će sprječavanje širenja zaraze, kao i sustav dnevnog informiranja o stanju u domovima za starije

Piše Ivica Nevešćanin
17. travnja 2020. - 11:42

Epidemilog Alan Medić potvrdio je da je u Zadar kroz paket pomoći stigla i određena količina reagensa koja će Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije omogućiti brže provođenje testiranja i detektiranje oboljelih te tako olakšati borbu u sprječavanju širenja zaraze. Naglasio je da se i dalje prioritetno testiraju zdravstveni djelatnici (na hitnom prijemu) te zaposlenici i štićenici 32 doma za starije i nemoćne osobe na području Zadarske županije, ali nije znao točno koliko je reagensa stiglo.

- U domovima je smješteno oko 1200 korisnika o kojima brine 515 djelatnika. To je kohorta od preko 1700 ljudi i jako je važno da ne dođe do proboja zaraze u domove. Za sada smo u tome uspješni i to je važno sačuvati. Zahvaljujem im se ovim putem, i želim pohvaliti ravnatelji koji su pokazali koliko im je do toga stalo. Nažalost, nikad ne možete znati tko je asimptomatski bolesnik, dakle osoba koja nema simptome, a pozitivan je na virus i koja ga tako može prenositi a da toga nije nitko svjestan. Na to ne možemo utjecati, d amožemo ne bi danas imali ovakvu situaciju kod nas i u svijetu – istaknuo je Medić.

Dosad je u svim domovima, privatnim i državnim, na području županije obavljeno ukupno 11 testiranja djelatnika i štićenika i svi rezultati brisova bili su negativni na COVID 19. Uspostavljen je i sustav informiranja o stanju u domovima na dnevnoj bazi.

Informacije se preko digitalne platforme svakodnevno prosljeđuju Zavodu za javno zdravstvo, odnosno nadležnom ministarstvu, a oni te podatke dostavljaju epidemiološkoj službi koja u slučaju bilo kakve sumnje ne moguću zarazu u domovima, na simptome visokog temperature i slično, izlazi na teren i provodi testiranje sumnjivih osoba. Tu je također i izravna suradnja s liječnicima nadležnim u pojedinom domu te dežurni telefon epidemiologa, naglasio je dr. Medić

20. lipanj 2024 14:08