StoryEditorOCM
KalelargaALBANSKA DELEGACIJA

Gradonačelnica Drača kod Dukića: Dojmila je čistoća grada i urednost javnih površina, a zanimala je i procedura prijave zadarskih bedema u UNESCO

Piše M. K.
23. ožujka 2024. - 13:38

Izaslanstvo albanskog grada Drača, na čelu s gradonačelnicom Emirianom Sako došlo je jučer u posjet Gradu Zadru. Izaslanstvu su se pridružili i veleposlanik republike Albanije u RH, nj. e. Riza Poda, zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj i počasni konzul Republike Albanije u Zadru Anton Dedaj. 

image

Albanska delegacija kod Dukića

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

U gradskoj vijećnici primio ih je gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, pročelnicima upravnih odjela te predstavnicima Gospodarske komore i Turističke zajednice. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje dvaju gradova na raznim poljima, no najveći naglasak bio je na iskustvu Grada Zadra u povlačenju sredstava iz EU fondova za financiranje gradskih projekata. Pročelnica Stefani Mikulec Perković dala je pregled situacije od osnivanja Upravnog odjela za EU fondove do danas. Drač, kako i cijela Albanija, ima mogućnost korištenja predpristupnih fondova te im je dragocjeno zadarsko iskustvo na tom polju.

image

Albanska delegacija kod Dukića

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Također, kao grad na moru, Drač ima ubrzani razvoj turizma koji sa sobom nosi višestruke izazove za infrastrukturu i lokalno stanovništvo, što je bila još jedna tema razgovora te su gosti također bili zainteresirani za zadarska iskustva i rješenja u produženju turističke sezone. Naročito ih se dojmila čistoća grada i urednost javnih površina, a zanimala ih je i procedura prijave zadarskih bedema u UNESCO, jer i sami imaju namjeru aplicirati za UNESCO-vu listu. Nakon sastanka izaslanstvo je razgledalo centar grada i pogledalo  primjer projekta sufinanciranog EU fondovima- Kneževu i Providurovu palaču, prije nego su produžili prema zadarskom sveučilištu.

27. travanj 2024 08:09