StoryEditorOCM
KalelargaMAJSTORI LETAČI

Hrvatski piloti akrobati ‘Krila Oluje‘ nastupit će na prestižnom aeromitingu u Austriji: ‘Publiku čeka iznenađenje...‘

Piše Piše Dalmacija SD
6. rujna 2024. - 09:07

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” nastupit će 6. i 7. rujna 2024. na zrakoplovnoj manifestaciji “AirPower 2024” u austrijskoj zrakoplovnoj bazi Zeltweg.

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” otputovala je u srijedu 4. rujna 2024. u Austriju, gdje će u zrakoplovnoj bazi Zeltweg u pokrajini Štajerskoj 6. i 7. rujna 2024. nastupiti na zrakoplovnoj manifestaciji “AirPower 2024”. Ovo je sedmo gostovanje “Krila Oluje” u Austriji.

image

Vođa ‘Krila Oluje‘ bojnik Darko Belančić

HRZ

Prije polijetanja iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, vođa “Krila Oluje” bojnik Darko Belančić kazao je kako su svi spremni i raduju se nastupu u Austriji na jednom od najprestižnijih europskih međunarodnih zrakoplovnih mitinga.

- “Miting “AirPower” je uvijek vrlo posjećen, u prosjeku u dva dana manifestaciju pogleda više od 300.000 gledatelja. Nastupati pred tolikim brojem gledatelja predstavlja privilegiju, ali i čast jer predstavljamo Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku. Ove godine ćemo imati dva nastupa i vjerujem kako će publika uživati” - kazao je bojnik Belančić.

image
Joško Šupić/Cropix

Uz pilote akro gupe, u Austriju je krenulo i 11 zrakoplovnih tehničara koji će brinuti za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M na kojima lete “Krila Oluje”.

“Krila Oluje” su do sada imala 255 nastupa, od kojih 189 u Republici Hrvatskoj i 66 u inozemstvu. Svoj program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država: Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj, Švicarskoj, Ujedinjenoj Kraljevini i Francuskoj.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Uz vođu grupe, bojnika Darka Belančića (145 nastupa od kojih 116 kao vođa), u grupi lete natporučnik Danijel Rigo kao prvi lijevi pratitelj (40 nastupa) i satnik Krešimir Oršić kao prvi desni pratitelj (50 nastupa). Bojnik Ivan Anđić je repni pratitelj (150 nastupa) dok je vanjski lijevi pratitelj bojnik Nino Perović (50 nastupa) i desni vanjski pratitelji natporučnik Matija Đurašin (37 nastupa) i komentator natporučnik Bruno Bulum.

06. listopad 2024 06:34