StoryEditorOCM
KalelargaDALMACIJA POD VODOM

VIDEO: Jako nevrijeme pogodilo Zadar, rekordna količina kiše pala na Rivnju! Dramatično i u Biogradu...

Piše Vijesti SD
6. rujna 2024. - 08:05

Nevrijeme koje je tijekom četvrtka zahvatilo sjeverni Jadran, u noći na petak proširilo se na veći dio Dalmacije. Oko ponoći grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire splitsko područje. Olujni udari vjetra dosezali su gotovo 80 km/h, jugo je naglo okrenulo na tramontanu, javlja Dalmacija Danas.

Do 3 sata u noći najviše kiše dobio je Rivanj u zadarskom arhipelagu, čak 108 litara po metru kvadratnome, više od mjesečnog oborinskog prosjeka. Susak je dobio 65 litara, a slijede Zadar 45, Ljubitovica 43, Solin 42, Poljica 41, Kaštel Gomilica 37, Split 3 34 itd.

Velike količine oborina koje su pale u kratko vrijeme izazvale su mjestimične bujice, a potoci su se s Kozjaka slijevali kaštelanskim ulicama. Obilna je kiša, kako navode, izazvala i brojne odrone uz cestu. Uz vjetar i oborine, fronta je ponegdje, kao na šibenskom području donijela i nešto tuče, no posvuda je osjetno osvježilo. Primjerice, Šibenik je kasno sinoć mjerio samo 17 stupnjeva, a Split 18. Na Zvjezdanom selu Mosor temperatura je pala na 15, Na Velikom Kablu 11, s najviši vrh Hrvatske, Sinjal na Dinari, mjerio je 9 stupnjeva Celzijusa.

Nevera se u četvrtak navečer spustila sa Sjevernog Jadrana i prema srednjoj Dalmaciji, a u Biogradu na Moru bilo je prilično dramatično.

Grmljavinska linija bila je dugačka čak 100 kilometara. Punoj snazi dolaska oluje svjedočili su Crometeo lovci na oluje koji su dolazak nevremena čekali u Gornjem Sitnom, izvještava Dalmacija Danas.

"Najprije su nestala svjetla Splita, potom i Žrnovnice, a na posljetku i samog Sitnoga. Izgledalo je prilično apokaliptično jer je olujni vjetar prije kiše digao ogromne količine pepela s požarišta koje je nedavno bilo aktivno. Vjetar je također lomio grane i bacao ih po automobilu", ispričali su za portal Dalmacija Danas lovci na oluje.

Pogledajte snimku.

Istra Met je na svojoj Facebook stranici objavila i poprilično zastrašuju snimku pred samu oluju.

Video koji je snimio Stefano Popović prikazuje sam dolazak oluje.

"Auuuu kakav shelf stiže sa zapada! Bižite doma!", napisali su na Facebook stranici Istra Meta.

Vrijeme će se tijekom petka i u dane vikenda stabilizirati, no nova još jača promjena vremena očekuje nas u ponedjeljak. Bit će to uvod u pravi jesenski tjedan.

06. rujan 2024 12:53