StoryEditorOCM
KalelargaPROGNOZA

Još jedan četvrti val, ali toplinski. Evo do kada će trajati i hoće li sljedeći tjedan u Dalmaciji konačno pasti spasonosna kiša

Piše Damir Šarac
30. srpnja 2021. - 13:18

Dalmaciju ovog ljeta udaraju toplinski valovi, kapi kiše nema na vidiku i nadaleko, poljoprivrednici su očajni, vatrogasci u stalnim akcijama po požarima.

Uglavnom dobro je samo za turizam, što nije malo, a s obzirom na temperature mora koje su dostigle i 26 stupnjeva pitanje je kakvo je to osvježenje. Mlako očito.

O onome što nas čeka slijedećeh dana razgovarali smo s meteorologom Lovrom Kalinom, voditeljem Službe za vremennsku analizu i prognostički sustav DHMZ

- Toplinski val - četvrti po redu ovog ljeta - te ujedno i najjači, u Hrvatskoj će potrajati, prema svemu sudeći, do nedjelje.

Pritom će na Jadranu dnevne temperature dosezati oko 35 stupnjeva pa će biti i vrlo vruće. Toplinu će biti još teže podnositi zbog visokih noćnih i jutarnjih temperatura, koje će se rijetko spuštati ispod 25 stupnjeva, a lokalno će biti i znatno više, pa će i noći biti posebno neugodne.

Zbog toga je na snazi uglavnom narančasta razina upozorenja na toplinski val, koju izdaje DHMZ - ističe meteorolog Kalin dodajući kako će od nedjelje biti mogući lokalni neverini, ali uglavnom na sjevernom Jadranu - dok će se u Dalmaciji zadržati uglavnom suho vrijeme.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Puhat će slab i umjeren jugozapadni vjetar, u nedjelju jugo u jačanju, a u ponedjeljak u okretanju na buru i sjeverozapadnjak.

- Od ponedjeljka se sa spomenutim sjevernim strujanjem očekuje popuštanje vrućine, no pad temperature bit će izraženiji u kopnenim predjelima Hrvatske, a na Jadranu će biti osjetno manji, osobito u Dalmaciji gdje će još osobito noći biti tople - iznio je Lovro Kalin iz DHMZ- a.

01. svibanj 2024 04:59