StoryEditorOCM
KalelargaSJEČE SE, GRADI SE

Kako danas izgleda prostor iza Gradske knjižnice, poznat kao ‘Žutinel‘ i što će tamo biti? Imamo fotografije prije i poslije...

Piše Matea Magaš
2. rujna 2024. - 14:50

Prije nekoliko mjeseci revoltirani građani zasuli su medije slikama o ponovnoj sječi stabla na koju su Zadrani postali iznimno osjetljivi. Riječ je bilo o prostoru bivše vojarne Stjepana Radića, velikom prostoru parkinga iza Gradske knjižnice, poznatom iz KvartArta kao ‘Žutinel‘, dnevni boravak građana.

Nekad se sanjalo, a i danas se samo o tome može maštati...

Naime, ovaj je prostor dio šireg projekta uređenja okoliša oko zgrada na adresama Ivana Mažuranića 28–32 i J.J. Strossmayera 20 gdje se uskoro useljava Županija i svi njezini upravni odjeli. Podsjetimo, ukupna vrijednost investicije za izvođenje radova na adaptaciji zgrada s uređenjem okoliš te uslugama nadzora iznosi 4,3 milijuna eura i trebali bi biti gotovi unutar godine dana. 

image
Jure Miskovic/Cropix

Nedavno su iz Županije komentirali kako je prostor na kojem se provodi uređenje zapušten više od 30 godina, zbog čega je došlo do nekontroliranog rasta samoniklog grmlja i drugih biljaka. Stručnjaci koje su angažirali zaista su utvrdili loše zdravstveno stanje dijela postojećeg visokog drveća.

No, je li to razlog zbog sječe ili pak - novo parkiralište s 200 mjesta koja su tamo predviđena?

image

prije sječe

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Iako se, prema riječima službenika iz Županije, očekuje da će ovaj projekt transformirati prostor bivše vojarne u "zelenu oazu i pružiti novu infrastrukturu koja će značajno poboljšati kvalitetu života u ovom dijelu grada", mnogi se građani i dalje pitaju je li moglo to sve skupa proći bez dodatne sječe, a možda čak i kompletno drugačije?

A što vi mislite?

image

plan 

Žuapnija/
20. rujan 2024 05:25