StoryEditorOCM
KalelargaNAJ 10 GRADOVA

Objavljena lista gradova koji najviše izdvajaju za učenike i studente: uvjerljivo prvi u Hrvatskoj je Grad Biograd! Nije jedini u Zadarskoj županiji

Piše L.B.
2. ožujka 2022. - 11:35

Prema podacima Ministarstva financija o proračunskom izdvajanju za školarine i stipendije u 2020. godini (podaci za 2021. tek se obrađuju i još nisu dostupni), a koje je objavio portal Gradonačelnik.hr, izdvajanja za stipendije povećalo je 77 gradova. Prvi među vodećih deset je Grad Biograd, koji za učenike i studente „po glavi stanovnika“ izdvaja 172,47 kuna.

Među prvih deset je još jedan grad iz Zadarske županije – Grad Obrovac po glavi stanovnika za školarine iz proračuna izdvaja 95,97 kuna, što ga stavlja na peto mjesto od prvih deset gradova u Hrvatskoj. I na otoku Pagu se „iskazala“ Novalja, u Ličko-senjskoj županiji, iz čije kase se učenike i studente izdvaja 91,59 kuna po glavi stanovnika

Među prvih deset su još redom Rovinj, Županja, Cres, Buzet, Koprivnica, Sinj i Labin, dakle Istarska županija daleko najviše izdvaja za školovanje svojih učenika i studenata.

Kada se gleda trend povećanja, i tu se među prvih deset našao Grad Biograd.

Prvi je Split, koji je izdvojio gotovo 1,3 milijuna kuna više za stipendije nego godinu ranije, a slijede ga Dubrovnik, Pula, Osijek, Križevci, Vinkovci, Sinj, Solin i Bjelovar.

Biograd, koji je na desetom mjestu, u godini dana povećao je iznos za stipendije za 204 tisuće kuna.

01. srpanj 2024 12:39