StoryEditorOCM
KalelargaDI IMA LADA?

Objavljena velika prognoza za Europu, nad Hrvatskom se nadvija toplinska kupola, živa raste do 40°C! Stižu ekstremi

Piše Vijesti SD
17. lipnja 2024. - 08:14

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je vlažnim i hladnim vremenom u većem dijelu Europe; jedina regija u kojoj je vrijeme bilo više ljetno bila je nedavno krajnja jugoistočna Europa. Sada se konačno opći obrazac nad Europom mijenja, no kiša prelazi u pretjerani toplinski val u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi, piše Severe Weather Europe, portal za izvještavanje o ekstremnim vremenskim prilikama.

SWE predviđa da će se temperature popeti više od 30 stupnjeva u mnogim zemljama i potencijalno bi mogle prijeći granicu od 40 °C po prvi put ovog ljeta tako daleko na sjeveru. ‘Najnenormalnije‘ temperature predviđaju se za srednju Europu i Balkanski poluotok, prenosi Jutarnji list. 

Ovaj obrazac proširit će se diljem Europe prema sredini tjedna, dok će se prema vikendu maksimum postupno pomaknuti na istok. Zatim će uslijediti progresivni pad u zapadnoj Europi te će se povećati vjerojatnost ponovnog lošeg vremena.

SWE ponavlja kako je će naredni dani u cijeloj srednjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi biti iznadprosječno vrući, no dalje prema zapadu i sjeveru, temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja.

Toplinska kupola

Glavni razlog nadolazećeg toplog vala je takozvana toplinska kupola - kada se uspostavi dugo razdoblje stabilnog vremena, ova dobro poznata značajka pojačava toplinski val, objašnjava SWE.

Toplinska kupola djeluje poput poklopca na loncu. Ona zahvaća znatno topliju zračnu masu i pritišće je prema tlu. Zračna masa se pritom značajno zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina.

Pod toplinskom kupolom dnevne prosječne i maksimalne temperature obično su znatno iznad uobičajenog prosjeka. Kada je toplinska kupola vrlo izražena, može doći do obaranja temperaturnih rekorda.

Prvi značajniji toplinski val ovog ljeta razvit će se od utorka do subote, noseći toplu zračnu masu na veliki dio europskog kontinenta.

Od srijede do petka najtoplija će zračna masa stizati od Italije prema središnjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj - dok alpsko područje i Njemačka dobivaju najtopliji zrak u četvrtak, petak je vrhunac toplinskog vala u Italiji, zemljama sjevernog Balkanskog poluotoka, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj.

Dnevne temperature bit će znatno iznad prosjeka za ovo razdoblje, lokalno i više od 10 °C.

Iako toplinski val (za sada) neće dugo potrajati, zračna će se masa prilično dramatično zagrijati u usporedbi s uvjetima koje je Europa doživjela ovog mjeseca.

U Italiji i na Balkanu predviđaju se maksimalne temperature od blizu 40 °C

SWE piše kako će se temperature oko sredine tjedna značajno zagrijati u Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Od srijede do petka, predviđa se da će najviša dnevna temperatura doseći srednjih 30 stupnjeva, sa svakim danom sve toplijim prema vrhuncu toplinskog vala koji se očekuje u petak.

U četvrtak i petak očekuje se vrlo vruće vrijeme diljem zemalja sjevernog Balkana, a najviše temperature nad Hrvatskom će se približiti 40 °C. Okolna regija također će iskusiti tek nešto niže temperature oba dana.

Sljedećeg vikenda nam stiže osvježenje sa zapada, a temperature će se vratiti na uobičajene vrijednosti za lipanj, s maksimalnim temperaturama od nekih 30-ak stupnjeva.

SWE napominje kako postoje neki nagovještaji da će toplinski val ponovno početi jačati krajem lipnja.

Srednjoročni trendovi pokazuju pak da će se u dijelovima zapadne i jugozapadne Europe, od Španjolske preko Francuske do Švicarske, Njemačke i Poljske, od srijede do petka vratiti jake oluje, a u drugoj polovici tjedna u Portugalu i Španjolskoj bit će hladnije od uobičajenog.

17. lipanj 2024 08:15