StoryEditorOCM
KalelargaBOLJI UVJETI

Odjelu za pulmologiju preselio na treći kat nove zgrade Dnevnih bolnica, imaju i sobu za otkrivanje poremećaja u snu

Piše I.I.
3. veljače 2024. - 13:19

Odjelu za pulmologiju, čiji je voditelj ujedno i ravantelj OB Zadar, dr. Željko Čulina konačno se preselio na treći kat nove zgrade Dnevnih bolnica.

- Preseljenje nam jako puno znači. Oduševljeni smo mi, ali i naši pacijenti. Na Odjelu je ukupno 10 soba i sve su dvokrevetne. Svaka ima svoj sanitarni čvor. Sobe su prozračne, osunčane i klimatizirane. Imaju i televizor. Sada konačno zadovoljavamo apsolutno sve visoke standarde i usuđujem se reći kako je naš Odjel pulmologije trenutno najbolji u zemlji, s ponosom govori dr. Tajana Vukić Jurjević.

- Iz jednog potpuno neadekvatnog, skučenog prostora, došli smo u svoju kuću! Pacijenti su dobili mnogo, no medicinske sestre su dobile najviše. Naime, svi naši pacijenti zahtijevaju obradu. To znači da smo ih mi, sestre, i po kiši, i po vjetru, morale voditi na preglede. Sada smo, pak, mostom povezani s Poliklinikom gdje se pretrage i obavljaju. Ovo je jako elegantno rješenje, nema više izlazaka i nepotrebnog gubljenja vremena, dodaje glavna sestra Odjela Dragana Jurlina

Na Odjelu za pulmologiju nalazi se i Ambulanta za bronhoskopiju te soba za otkrivanje poremećaja u snu, „sleep apnea“. Upravo je za ovu pretragu u Hrvatskoj duga lista čekanja. Zahvaljujući nedavno nabavljenom bolničkom uređaju za polisomnografiju pacijenti više neće morati putovati u druge centre. Bilo kakvi poremećaji spavanja uskoro će se moći otkriti i liječiti i kod nas. Za veljaču je planirana nužna edukacija osoblja, a potom kreće i provođenje pretraga.

Odjel za pulmologiju godinama je djelovao u neadekvatnom prostoru, ali to ne znači da se radilo u manjem obimu. Samo kroz 2023. godinu na Odjelu je liječeno 712 pacijenata. Obavljeno je 949 bronhoskopija, a od toga su ukupno 84 novootkrivena karcinoma pluća. Uvedena je i nova dijagnostička bronhološka procedura; tehnika EBUS. Primjena endobronhijalnog ultrazvuka osigurava precizniju i uspješniju dijagnostiku tumorskih promjena u plućima. Tek je jedna ustanova, i to u Zagrebu, imala ovakvu mogućnost prije nas u Zadru. U protekloj je godini napravljeno ukupno 97 ovakvih pregleda.

Sve spomenute pretrage i puno njih koje nisu stale u ove retke, na Odjelu pulmologije izvodi ukupno 6 specijalista pulmologije i dvoje liječnika na specijalizaciji. Desna ruka su im medicinske sestre, njih 12. Na Odjelu su i dvije njegovateljice. Nisu u deficitu, kažu. Ima ih sasvim dovoljno kako bi svi pacijenti dobili uslugu na vrijeme.

01. svibanj 2024 18:42