StoryEditorOCM
KalelargaNAKON RASPUŠTANJA

Općinsko vijeće na Viru na izvanrednoj sjednici ekspresno usvojilo proračun za 2025. godinu!

Piše Zadarski.hr
10. listopada 2024. - 20:19

Općinsko vijeće Općine Vir usvojilo je proračun za 2025. godinu! Rezultat je to ekspresno sazvane izvanredne sjednice općinskog vijeća koja se održala u četvrtak popodne, samo nekoliko sati nakon što je Vlada RH raspustila raspustila Općinsko vijeće. 

Kako odluka Vlade RH stupa na snagu tek objavom u Narodnim novinama, Virani su odlučili sazvati izvanrednu sjednicu kako proračun za iduću godinu ne bi bio na "aparatima" sve do iza lokalnih izbora. 

Podsjetimo, nezavisna lista Marina Radovića izgubila je većinu u Vijeću kada je Veseljko Orlić u lipnju 2022. iz redova vlasti prešao u opoziciju koja je tako postala većina. Nju su činili Orlić, dva vijećnika Vira bez podjela, dva vijećnika Domovinskog pokreta te po jedan vijećnik HDZ-a i SDP-a. Početkom iduće godine novoformirana većina donosi proračun za 2023., ali ga načelnik Radović obustavlja zbog nezakonitih amandmana. Ministarstvo financija potvrđuje odluku Radovića, no većina se žali Visokom upravom sudu koje do danas o tome nije odlučio.  

U međuvremenu Jadranka Okreša iz opozicije pristupa Radovićevoj listi i sjednice vijeća se počinju održavati u redovnom ritmu, ali s novom-starom većinom. Krajem prošle godine Radović saziva sjednicu Vijeća na kojoj njegova većina usvaja proračun za 2023. i 2024. godinu. Opozicija se žali Ministarstvu upravu koje poništava spornu sjednicu, a time i proračun za 2024. godinu. Načelnik Radović se žali Viskom upravom sudu, ali bez uspjeha. Tako su od travnja ove godine, odnosno od odluke Visokog upravnog suda, praktički ispunjeni svi zakonski uvjeti za raspuštanje Vijeća i raspisivanje izvanrednih izbora. Ali to se događa tek pola godine kasnije, u vrijeme kada je Radović stavio proračun za 2025. na javno savjetovanje. 

Od travnja i odluke Visokog upravnog suda održane su četiri sjednice na kojima su vijećnici uredno donosili odluke. Zakon, naime, kaže da Vijeće može radit sve dok se ne raspusti.

Virani su proračun za 2025. godinu usvojili dva dana prije nego što je završeno javno savjetovanje za prijedlog proračun, a načelnik Radović je kazao kako je moguće u izvanrednim situacijama skratiti rok javnog savjetovanja, te kako u 28 dana nije stigla niti jedna primjedba.

Vlada RH kao povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća Vira imenovala Juricu Vučetića, člana HDZ-a.

11. listopad 2024 08:13